Onrust bij Groningse brandweerwagenbouw

blusvoertuigen | De OR van Ziegler vreest dat de Duitse eigenaar de fabriek verplaatst naar Kroatië, en stapte naar de rechter.

De ondernemingsraad van Ziegler Brandweertechniek is gisteren naar de Ondernemingskamer in Amsterdam gestapt om het reorganisatieplan van de directie af te schieten.


Vanwege de rechtsgang werd een geplande manifestatie van vakbond FNV gisteren afgelast. Eerder deze week legde het personeel van de Groningse brandweerwagenbouwer al kort het werk neer.


De ondernemingsraad en medewerkers van de fabrikant van blusvoertuigen zijn tegen de plannen van de directie om 19 van de 75 banen te schrappen.


Vermoed wordt dat het Duitse gelijknamige moederbedrijf een deel van de werkzaamheden wil overhevelen naar Kroatië.


In dat laatste zit hem bij Ziegler de crux volgens FNV-bestuurder Bart Plaatje. Hij denkt dat de Duitse moedermaatschappij uiteindelijk alle werkzaamheden van de fabriek naar Kroatië wil verplaatsen.


"Daarom eisen onze leden een baangarantie tot 2021. De directie wil niet verder gaan dan 2019, met als voorwaarde dat de orderportefeuille boven de 17 miljoen euro moet blijven. Aan dergelijke speculatie willen wij niet meewerken."


Ziegler is in Nederland een grote fabrikant van blusvoertuigen. Het bedrijf werd in 1953 opgericht onder de naam Berwi, fabriek van carrosserieën en rollend materiaal. In de jaren negentig nam het Duitse Ziegler, een wereldspeler op de markt van brandbestrijding, zijn intrek in de fabrieken in Winschoten.


Jaarlijks rollen zo'n vijftig brandweerwagens van de band in Oost-Groningen. Vorig jaar bracht het bedrijf naar buiten dat het de komende jaren tussen de 93 en 131 brandweervoertuigen aan de veiligheidsregio's Utrecht en Brabant-Zuidoost gaat leveren. Transacties waar miljoenen euro's mee gemoeid zijn.


En toch gaat het niet goed met de Groningse brandweerwagenbouwer, de fabrikant schrijft al een poosje rode cijfers, zegt Bart Plaatje. Hij heeft het gevoel dat de directie in Nederland snijdt in de personeelskosten en de werkzaamheden naar Kroatië verplaatst in opdracht van de Duitse directie.


"Maar daarmee lost het bedrijf niets op. Onderzoek van de ondernemingsraad van Ziegler wijst uit dat productie in Kroatië amper een besparing oplevert."


Volgens Plaatje bevinden de problemen bij het Groningse bedrijf zich vooral intern. De vakbondsman dringt aan op het aanstellen van een werkgroep met een onafhankelijke voorzitter en ervaring vanuit de werkvloer om het bedrijf er weer bovenop te helpen.


Plaatje ziet in de kwestie ook een rol voor de overheid. "Waar wil de overheid dat onze brandweerwagens gebouwd worden? Hier, of in het buitenland, wat ten koste gaat van onze werkgelegenheid. En de werkloosheid in deze regio ligt al hoog, deze fabriek is hier van groot belang."


Directeur Marjolein Zwols van Ziegler Brandweertechniek wil niet reageren op de mogelijke verplaatsing van de werkzaamheden naar Kroatië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden