Onrechtvaardig, onverstandig, on-Amerikaans

Er is goed nieuws, deze week in de bladen. Het Amerikaanse tijdschrift Time bericht dat de schoonheidskuur in de Verenigde Staten nu ook binnen het bereik van kinderen ligt. Kuuroorden hebben een nieuwe markt ontdekt en zijn aggressief aan het werven onder de allerjongsten.

Dat is goed voor de kinderen, zo luidt de redenering, want die staan tegenwoordig bloot aan enorme stress, zo tussen school, muziekles en de sportclub. Maar daarnaast is er -commercieel interessant- natuurlijk ook hun 'oneindige vermogen om geobsedeerd te zijn door hun uiterlijk'. ,,Jonge meisjes als ikzelf staan onder maatschappelijke druk om mooi te zijn. Anders horen we er niet bij'', aldus een 15-jarig meisje.

Het mag echter nog niet zo mooi zijn, of het heeft indirect wel weer te maken met de oorlog tegen het terrorisme. Want de Amerikanen nemen niet voor niets hun kinderen mee naar het schoonheidsoord ,,Mensen kwamen vroeger alleen, maar dat is veranderd sinds 11 september. Nu willen ze hun hele familie brengen'', zegt de directeur van een kuuroord in Orlando.

En van 11 september is het een kleine sprong naar het onderwerp dat ook deze week de bladen domineert: Irak. Time en het eveneens Amerikaanse Newsweek besteden veel aandacht aan de slachtoffers aan bezettende zijde. Newsweek toont portretjes van de 87 militairen die sinds 1 mei, de dag dat Bush de oorlog voorbij verklaarde, zijn gesneuveld. Dat aantal is inmiddels alweer achterhaald.

Time zoomt in op één slachtoffer: de 51-jarige Chris Coffin. Eigenlijk had hij na zijn missie in Kosovo met pensioen gewild, maar vanwege 11 september ging dat niet door. Op 1 juli kwam hij om bij een tot nu toe onopgehelderd verkeersongeluk.

Weinig opbeurende woorden over Irak dus, in de tijdschriften. Newsweek: ,,Dit is een schemeroorlog, van het soort dat Amerika liever niet uitvecht en waar het liever zelfs niet voor traint''. Verschillende politieke akkefietjes komen daar nog bij. Over het Iraakse uranium uit Niger bijvoorbeeld -Time publiceert een mooi chronologisch overzichtje van de perikelen rond de al dan niet vervalste documenten.

En dan is er ook nog de zaak van de gevangenen in Guantánamo Bay. Die dreigt zelfs uit te lopen op een conflictje tussen president Bush en de Britse premier Blair, die elkaar eind deze week ontmoeten in Washington. Op 3 juli verkondigde Bush dat er zes gevangenen berecht zullen worden door een militaire rechtbank.

Twee van hen zijn Brits staatsburger en in het thuisland groeit de druk op Blair om de twee in Groot-Brittannië te laten berechten. Vorige week riepen 218 Britse parlementsleden de premier op hen uitgeleverd te krijgen.

Want, zo blijkt ook weer uit bijdragen in het Britse blad The Economist, met de rechten van de gevangenen op Cuba is het droevig gesteld. Uit een leerzaam vergelijkend overzichtje blijkt dat de mannen (en jongens -er zitten ook minderjarigen gevangen) veel minder rechten hebben dan Ira-verdachten in Groot-Brittannië of slachtoffers van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De gevangenen krijgen geen openbare rechtzitting, geen inzicht in het bewijs, en geen beroepsmogelijkheid bij een onafhankelijke rechter. Zelfs The Economist, toch meestal een trouwe aanhanger van Bush' beleid, reageert kritisch. 'Onrechtvaardig, onverstandig, onamerikaans', zo veroordeelt het blad de militaire rechtbanken op de voorpagina.

In Die Zeit een interview met de (linkse) historicus Eric Hobsbawm. Ook hij is er niet gerust op dat de Amerikaanse hegemonie de wereld veel goeds zal brengen: ,,Het belang van de Amerikanen is Amerika. (...) Het is niet zeker dat de politieke ontwikkeling in de VS, wat democratie en mensenrechten betreft, ons optimistisch kan stemmen. Momenteel ziet het er niet naar uit.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden