Onparlementair taalgoed?

* en dus, voorzitter, is dit een kloteplan. Mijn advies: laat de minister als de sodemieter z’n huiswerk overdoen.

Kamervoorzitter Verbeet lijkt dit soort woordkeus te willen tolereren. „Ieder lid heeft het recht zijn eigen toon te kiezen”, schreef ze woensdag in Trouw.

Een meerderheid van de Tweede Kamer denkt daar anders over, meldde onlangs de redactie politiek. Ze zint op een ’morele code’, die ’schuttingtaal’ taboe verklaart en het Binnenhof behoedt voor het krenkende vocabulaire waar Jan Patat in grossiert.

Kennelijk vinden deze parlementariërs de afstand tussen hun college en een flink deel van de bevolking nog niet groot genoeg.

De cultuurkloof tussen die twee is al aanzienlijk. Verreweg de meeste Kamerleden zijn hoogopgeleid; ze hebben minstens hbo gevolgd. Ze beschikken over voldoende taalbagage om misstanden scherp te kunnen veroordelen én tegenstanders diep te kunnen grieven zonder een beroep te doen op het beperkte idiomatische arsenaal van menige laaggeschoolde Nederlander.

Laaggeschoold – toegerust met hooguit een vmbo-opleiding – zijn ongeveer drie op de tien Nederlanders. In aantal overtreffen ze de hoogopgeleiden, ongeveer een kwart van de bevolking. Maar in het parlement zijn ze vrijwel niet te vinden. Geen wonder eigenlijk dat velen van hen zich buitenstaanders voelen in wat wel onze ’diploma-

democratie’ is genoemd.

Een code die hun ’ruwe taalgebruik’ van het Binnenhof verbant, kan dat gevoel alleen maar aanwakkeren. Het pleidooi ervoor zal wel ingegeven zijn door huiver voor Wilders & Co., die hun betrekkelijke succes deels danken aan de proletarische verpakking van abjecte ideeën. Maar die twee – verpakking en boodschap – zijn niet onlosmakelijk verbonden. Laten de fatsoensrakkers aan het Binnenhof maar een voorbeeld nemen aan de oprichter van het Leger des Heils. Op een klacht over de al te onbeschaafde melodie van een heilslied antwoordde William Booth: Why should the devil have all the best tunes?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden