'Onoverkomelijk' is het woord niet

HONGKONG (ENI) - Het kerkelijk ambt en het pauselijk gezag blijven een obstakel in de betrekkingen tussen lutheranen en rooms-katholieken, maar het woord 'onoverkomelijk' is daarbij niet van toepassing.

Dat heeft kardinaal Edward Cassidy, topman voor de oecumene in het Vaticaan, gezegd, als gast bij de wereld-assemblee van de lutherse kerken in Hongkong. Inderdaad is het feit dat de meeste lutherse kerken vrouwen in het ambt kennen en de r.-k. kerk er onder geen beding aan wil een probleem, maar over het eeuwenlang 'onoverkomelijke' punt van de 'rechtvaardiging' is toch maar verregaande overeenstemming bereikt. De 122 lidkerken van de Lutherse Wereldfederatie zullen trouwens vóór 1 mei 1998 hun commentaar lerveren op de verklaring hierover van een gemengde rooms/lutherse commissie. Desgevraagd gaf Cassidy in bedekte termen toe dat Luther met zijn rechtvaardigings-leer toen meer gelijk had dan hij van Rome kreeg.

Groeiende tegenstellingen tussen beide kerkfamilies neemt Cassidy waar op het ethische vlak: als het gaat over de onontbindbaarheid van het huwelijk, homoseksualiteit of seks vóór het huwelijk zijn de lutheranen tot zijn leedwezen doorgaans aanmerkelijk rekkelijker; vroeger niet.

Cassidy sprak tegen dat de paus 's ochtends opstaat, bedenkt wat hij die dag eens zal gaan verbieden en dan met zo'n verbod van vrouwen in het ambt op de proppen komt. Zo gaat het niet. Daar is tevoren uitvoerig met de bisschoppen over gediscussieerd, aldus de kardinaal.

Ook te gast bij de assemblee van de LWF is de kersverse orthodoxe aartsbisschop van Hongkong en Zuid-Oost Azië, metropoliet Nikitas, wiens territoir Oost-Azië omvat, minus Korea en Japan. “Het is beginnen bij nul,” zo omschreef hij zijn taak.

Zijn komst naar Hongkong kan verbazen, omdat orthodoxen zo heftig reageren als anderen op hùn terrein komen en de orthodoxie buiten India geen wortels heeft. Wel zijn er in Hongkong zelf, en ook in de Filippijnen, Singapore en Indonesië kleine orthodoxe groepen buitenlanders. “Je kunt niet spreken van een volwaardig christelijk aanbod als de orthodoxie niet present is,” zegt Nikitas. Voor de orthodoxie moet Hongkong de deur naar China worden.

Nikitas, een Amerikaan, schat het aantal orthodoxen in zijn bisdom - buiten India - op enkele duizenden. Hij hoopt een eigen kathedraaltje te bouwen, dat in de skyline van wolkenkrabbend Hongkong echter nooit zal opvallen, zo verzekert hij.

“Het zou best kunnen dat er in het heelal wezens leven die een meer-dimensionaliteit bezitten, waardoor wij hen (nog?) niet kunnen zien. Natuurkundigen vragen zich al af of we niet elf- in plaats van vierdimensionaal moeten denken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden