Onnozele ideeën voor Rotterdam

Een zeppelinveld op Zestienhoven, een ouderwetse windmolen in de stad en een Copa Cabana aan de Maasboulevard. Elf Onnozele Ideeën presenteerde de werkgroep Gehavend Rotterdam aan wethouder Meijer (stadsvernieuwing). In de groep zitten mensen uit vakbondskringen en de milieu- en kerkelijke hoek.

BIJDRAGE; GUIDO VAN DER HEIJDEN; ANNEMIEK LECLAIRE; IVO LANDMAN

Onnozele ideeën om de stad leefbaarder te maken. Enkele van de opnmerkelijkste:

- Een strand naast het asfalt. De Ringbaan heeft toch maar één rijstrook nodig voor bussen en ambulances, want de stad is voor de mensen, niet voor de auto's. De rest van het wegdek kan weg en met de sloot uitgegraven tot een randmeer krijgen de Rotterdammers er een leuk strand bij.

- Een openbare volkstuin op de Coolsingel, inclusief scharrelhoekje voor kippen en varkens. De naam wordt dan natuurlijk Koolsingel.

- Op de in aanbouw zijnde Erasmusbrug staat een rollerskatebaan met dubbele looping gepland en in alle parkeergarages een partycentrum. Beginnende bandjes mogen er ook oefenen.

- Op de Maasboulevard, die naar Braziliaans voorbeeld tot Copa Cabana wordt gepromoveerd, komt een stadskermis met reuzen-reuzerad. Vervoer gaat per paardetram.

- De Rijnhaven wordt een zwembad, het grootste van Europa. De directeuren van Basf en Sandoz moeten de openingshandeling verrichten met een duik in het nieuwe bad. “Dat is de beste zekerheid dat er niet meer geloosd gaat worden in de Rijn.”

- Op het Zeppelinveld Zestienhoven komen broedpalen voor ooievaars.

- En, jawel, het stadhuis wordt een proefboerderij, met een permanente kerstboom ervoor.

- Als nieuw stadhuis bouwt men dan een poppenkast. “Dan is tenminste duidelijk waar we aan toe zijn”, meent de werkgroep. “Maar”, vragen de wereldverbeteraars zich tenslotte af: “Zijn dit nu werkelijk onnozele ideeën?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden