'Onnodige hersenoperaties na foute diagnose'

Zaak tegen ex-neuroloog Jansen Steur aangehouden Ook aangifte tegen betrokken neurochirurg

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

In het Medisch Spectrum Twente (MST) hebben dertien patiënten mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergaan. Dat heeft intern onderzoek uitgewezen. De dertien gevallen worden door een 'gezaghebbend iemand van buiten' nader onderzocht, meldde het ziekenhuis gisteren.

Het gaat om patiënten van ex-neuroloog Ernst Jansen Steur (73) die van 1996-2004 in het MST werkte en gisteren voor het eerst voor de rechter moest verschijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van 21 strafbare feiten. De aan medicijnen verslaafde Jansen Steur stelde bij ruim honderd patiënten ziektes vast als Alzheimer, Parkinson en multiple sclerose, terwijl dat onjuist was.

Volgens het OM heeft door zijn toedoen één patiënte zelfmoord gepleegd. Twee andere vrouwen en zes mannen heeft hij in 'hulpeloze toestand' gebracht en ze daardoor 'zwaar lichamelijk en psychisch leed' aangedaan. Hij liet patiënten ook jarenlang onnodig zware medicijnen slikken. Daarnaast stal hij 88.000 euro uit de kas van een stichting die wetenschappelijk onderzoek doet naar neurologische aandoeningen en waarvan hij vijf jaar voorzitter was.

De behandeling van de strafzaak tegen Jansen Steur - die gisteren niet kwam opdagen - is aangehouden tot 17 december. De rechtbank was het eens met zijn advocaat dat hij meer tijd moet krijgen om het 6000 pagina's dikke dossier over de zaak te bestuderen.

De inhoudelijke behandeling van de 21 aanklachten tegen de neuroloog kan nog wel minstens een jaar op zich laten wachten.

En dan is er nu dus ook nog de kwestie van de onnodige hersenoperaties. Die zaak kwam aan het rollen toen een jaar geleden een oud-patiënte van Jansen Steur haar beklag deed in De Twentsche Courant Tubantia. Bij haar was in 1998 een hersenbiopt afgenomen wegens dementie op (relatief) jonge leeftijd. Daarbij zou 12,5 kubieke centimeter hersenmateriaal zijn weggehaald. Bij twee andere wegens dementie gebiopteerde patiënten heeft de interne onderzoekscommissie van het MST ook haar twijfels.

Verder verwees Jansen Steur destijds 107 van zijn patiënten door naar één neurochirurg voor een hersenoperatie. "Het merendeel gold reguliere indicaties en is boven alle twijfel verheven", zegt woordvoerder Aad Arkenbout van het MST. Maar in tien gevallen plaatst het ziekenhuis vraagtekens bij de juistheid van de indicatie. Bij vijf patiënten bijvoorbeeld is de door Jansen Steur gestelde diagnose jaren na de operatie herzien.

De betrokken neurochirurg is niet op non-actief gesteld, benadrukt Arkenbout. Wel zit hij thuis, in afwachting van de uitkomst van het externe onderzoek. Letselschadespecialist Yme Drost, die de benadeelde patiënten bijstaat, gaat aangifte tegen hem en een collega doen.

Zeven mogelijke onnodig geopereerde patiënten zijn inmiddels overleden. "Maar dat heeft niets met de behandeling te maken, ze zijn op natuurlijke wijze overleden", aldus Arkenbout. Met de andere zes houdt het MST nauw contact.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden