Onno Hoes nam privé te veel risico

Burgemeester vertrekt om filmpje. 'Die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen.'

Burgemeester ben je 24 uur per dag, en Onno Hoes zag dat onvoldoende in. Dat is volgens hoogleraar Arno Korsten de oorzaak van het vertrek van de burgemeester van Maastricht. "Hij dacht dat zijn privétijd zijn privétijd was. Daar heeft hij zich op verkeken. Het heeft de waardigheid van zijn burgemeesterschap en de reputatie van de stad aangetast."

Hoes kwam in opspraak nadat tv-programma 'PowNews' hem met een verborgen camera liet filmen tijdens een afspraakje. De burgemeester treedt af zodra er een opvolger voor hem gevonden is, kondigde hij gisteren aan.

Maastricht worstelt met de gevolgen van het filmpje, stelt Hoes in een verklaring. "Die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen."

Hoes nam in de publieke ruimte en op internet te veel risico's, oordeelt Korsten, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Maastricht. "Sommige mensen in deze postmoderne samenleving vinden dat dat moet kunnen, maar dat is niet zo", zegt Korsten, die gespecialiseerd is in de positie van burgemeesters. "Hoes liet die jongeman in zijn werkagenda kijken, en had tijdens dat afspraakje kritiek op de raad", somt hij op. "En er was meer. Hoes zorgde voor ophef in de stad, door zijn gedrag in cafés. Een burgemeester dient zich betamelijk te gedragen." Dat staat nog steeds in het Rijksbesluit dat de rol van burgemeesters regelt, stelt de hoogleraar.

Korsten denkt dat de raad Hoes lietweten dat hij niet kon aanblijven. "Men zal achter de schermen wel geluiden hebben laten horen."

Verscheidene fractievoorzitters toonden zich echter overvallen door de beslissing van de burgemeester. Wat de PvdA en D66 betreft had Hoes mogen aanblijven. "Ik heb er grote moeite mee dat hij zelf een besluit heeft genomen, en dat dat via de media bij ons terechtkomt", zegt Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht. "Wij hebben hem de tijd gegeven, en hadden verwacht dat hij nog met ons in overleg zou gaan."

De SP denkt daar anders over. "Dit is het beste besluit wat Hoes had kunnen nemen, voor de stad, de raad en voor hem als mens", zegt fractievoorzitter John Gunther. "Dat iemand hem dit via de media geflikt heeft, is natuurlijk een ramp. Maar als burgemeester leef je nu eenmaal in een glazen huis." Wethouder André Willems haalde op provinciale zender L1 uit naar 'PowNews'. "Zorgwekkend dat dit met een verborgen camera is bewerkstelligd. We moeten een fundamentele discussie voeren of we dit wel willen in dit land."

Hoes bereidt juridische stappen voor. Hij vindt dat zijn privéleven 'moedwillig en schaamteloos' publiek is gemaakt door 'PowNews'. "Ik zal ervoor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft, zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen."

Onverstandig, denkt Korsten. "Hoes heeft wel een punt: het is niet prettig om heimelijk gefilmd te worden. Maar een juridisch gevecht belemmert zijn terugkeer in een baan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden