Onno Hoes had recht op privéleven

Rechter vindt dat PowNed heimelijk opgenomen en gemanipuleerde beelden niet had mogen uitzenden

Omroep PowNed zat fout met het uitzenden van de heimelijk gemaakte opnames van Onno Hoes, voormalig burgemeester van Maastricht. Dit oordeelde de rechter in Amsterdam gistermiddag, in een voorlopige uitspraak in de civielrechtelijke zaak die Hoes heeft aangespannen tegen de omroep. Hoes ziet met deze tussentijdse uitspraak zijn standpunt bevestigd dat personen die een publiek ambt uitoefenen niet vogelvrij zijn, en dus ook recht hebben op een privéleven.

"Mijn cliënt is verheugd, maar vindt het niet gepast juichend over straat te gaan. Hij is nog altijd zijn baan kwijt", reageert advocaat Stefan Kalff namens Hoes. Bovendien gaat de bodemprocedure nog verder, waarbij Kalff zeker zal kijken naar een schadevergoeding, 'wegens geleden materiële en immateriële schade'. Of hij denkt dat deze tussentijdse uitspraak daarbij extra gewicht in de schaal legt? "Zo kunt u dat wel zeggen, ja."

Begin december 2014 wijdde 'PowNews' zijn laatste uitzending aan toenmalige burgemeester Hoes. Het programma toonde heimelijk gemaakte opnamen van een etentje van Hoes met een 20-jarige jongen. De nietsvermoedende Hoes liet zich hierin, en in uitgelekte chatgesprekken, onder meer laatdunkend uit over zijn raadsleden. Naar later bleek was Hoes opzettelijk verleid door de jongen, die van PowNed een verborgen camera had meegekregen.

Een jaar eerder was de toen getrouwde Hoes al in een mediastorm verzeild geraakt, na buitenechtelijk zoenend gefotografeerd te zijn. Hoes kondigde een week na de uitzending van PowNews aan de eer aan zichzelf te houden, en op te stappen als burgemeester, 'want Maastricht worstelt met de gevolgen van het filmpje'.

Maar dat wilde niet zeggen dat Hoes voor PowNed op de knieën ging. Omdat het Openbaar Ministerie een strafzaak heeft geseponeerd, poogt Hoes nu via civielrechtelijke weg genoegdoening te krijgen. In de vorm van een schadevergoeding, maar ook in de bevestiging dat publieke personen mensen zijn. Daarin heeft hij vast gelijk gekregen.

De rechter bepaalde gisteren dat er "geen sprake was van een ernstige misstand die alleen blootgelegd kon worden met behulp van een verborgen camera". Inbreuk op het privéleven van Hoes was hiermee niet gerechtvaardigd.

PowNed moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet langer te vinden zijn op internet. Ook is aangetoond dat de beelden gemanipuleerd waren. De rechter beviel PowNed de ongemonteerde beelden en geluidsfragmenten over te dragen aan Hoes.

Advocaat Cor Hellingman kondigde namens PowNed aan in hoger beroep te zullen gaan zodra de bodemprocedure is afgerond. "Anders dan de rechtbank blijven we wel degelijk van mening dat er sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt", aldus Hellingman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden