Update

Onno hoes boekt overwinning op PowNed

Beeld anp

Omroep PowNed had geen heimelijk gemaakte opnames van een privéafspraak van voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes mogen uitzenden. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een uitspraak in de civiele zaak die Hoes tegen de omroep had aangespannen over de stiekem opgenomen beelden van afspraakjes die hij had met een jongeman.

PowNed moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet terug te vinden zijn. Omdat de beelden volgens de rechtbank deels gemanipuleerd zijn uitgezonden, moet de omroep een kopie van de originele beeld- en geluidsopnamen aan Hoes geven, zodat hij dit verder kan onderzoeken.

De rechtbank is het met Hoes eens dat de omroep op ongeoorloofde wijze inbreuk maakte op zijn persoonlijke levenssfeer en dat hij in zijn eer en goede naam is aangetast. Volgens de rechter is een burgemeester als een publiek figuur niet zonder meer vogelvrij. "Zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon", aldus de rechtbank. De rechter oordeelt dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen kon worden aangetoond met behulp van een verborgen camera. "De inbreuk op het privéleven van Hoes was niet gerechtvaardigd"

De rechtszaak is hiermee nog niet afgerond. Er loopt nog een bodemprocedure, waarin Hoes schadevergoeding zal eisen. Omroep PowNed kondigde woensdag alvast aan in hoger beroep te gaan. "Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt", zegt advocaat Cor Hellingman namens de omroep.

Hoes is blij met de voorlopige uitspraak van de rechtbank. "Het doel is bereikt. De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn", reageerde zijn advocaat Kalff. "Er was volgens de rechter geen sprake van een misstand. Een geheime camera was een te zwaar middel. Ook is er geen wederhoor gepleegd".

De derde hoofdpersoon in de kwestie is de 21-jarige Robbie Hasselt, de jongeman die Hoes tot het afspraakje wist te verleiden. Voor hem is de uitspraak gunstig, want hij hoeft van de rechter geen foto's en WhatsApp-gesprekken te rectificeren of beeldmateriaal aan Hoes af te staan. Hoes draait daarom op voor de juridische kosten van Hasselt, die zijn begroot op ruim 900 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden