Onnatuurlijke kleurstoffen vermeld op etiket

(Novum) - Fabrikanten van voedsel met niet-natuurlijke kleurstoffen moeten vanaf volgend jaar met een etiket duidelijk maken dat deze stoffen erin zitten. Daar heeft het Europees Parlement dinsdag mee ingestemd.

De kleurstoffen zitten onder meer in limonade, vruchtenyoghurt, gekleurd snoepgoed en kant-en-klaarmaaltijden. Wetenschappers twisten nog over de vraag of de kleurstoffen daadwerkelijk schadelijk zijn. "Aanvankelijk wilde het parlement een verbod op het gebruik van kleurstoffen", laat PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey weten. "Maar de Europese organisatie voor voedselveiligheid vond dat daar niet genoeg bewijs voor was. Daarom is nu een compromis gevonden in de vermelding op de verpakking."

Het is volgens Corbey niet de bedoeling dat fabrikanten het zover laten komen. "We hopen natuurlijk dat ze voor andere kleurstoffen kiezen." Op de verpakking moet ook duidelijk worden gemaakt dat de kleurstoffen mogelijk hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. Overigens zitten er nog wel wat haken en ogen aan de nieuwe regel. "Sommige alcoholhoudende dranken moeten straks ook op de verpakking melden dat er stoffen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor kinderen", legt Corbey uit. "Dat is natuurlijk niet nodig omdat kinderen sowieso geen alcohol mogen drinken."

Levensmiddelenfabrikant Unilever maakt zich niet druk om de nieuwe regel. "We gebruiken die kleurstoffen alleen nog in een mandarijnenpudding", zegt een woordvoerder. "Maar we zijn op zoek naar een alternatief."

Unilever vindt de beslissing van het Europees Parlement wel 'apart'. De woordvoerder haalt ook het onderzoek van de Europese voedselwaakhond aan. "Zij vonden geen bewijs dat de stoffen schadelijk zijn. Kennelijk heeft het parlement in al zijn wijsheid besloten toch met deze regel te komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden