Onmogelijke eis EU bij inzamelen batterijen

Het Nederlandse bedrijfsleven wordt door de Europese Unie voor een schier onmogelijke opdracht gesteld: geen batterij mag meer in de prullenbak belanden.

Gisteren sloot het Europees Parlement met de afzonderlijke lidstaten een nieuwe batterijen-richtlijn af. Nederland zamelt al zo’n 80 procent van de afgedankte batterijen in, maar dat percentage zal nog flink omhoog moeten. In de praktijk komt het er op neer dat vanaf 2014 alle afgedankte batterijen moeten worden ingezameld. ,,Bijna onhaalbaar”, oordeelt het bedrijfsleven.

Bedrijven zijn in Nederland al verplicht de batterijen in te zamelen. Daartoe is de stichting Stibat opgericht. Batterijproducenten en importeurs dragen per batterij een bijdrage af aan Stibat, die daarmee onder meer de welbekende inzamelbakken in winkels neerzet en de ingezamelde batterijen verwerkt.

Nederland telt alleen de batterijen die door de consument de deur uit worden gedaan. Daarvan komt nu twintig procent in de afvalemmer en tachtig procent wordt ingezameld, aldus de Stibat-woordvoerder. De EU telt alle batterijen. Dus ook die in de groothandels liggen, in de supermarkt of bij de consument thuis. Daarvan moet straks 45 procent ingezameld worden.

De 80 procent die Nederland nu haalt, is volgens de nieuwe norm niet genoeg, aldus de woordvoerder van Stibat. ,,De voorgeschreven 45 procent betekent dat je ongeveer 100 procent van de echt afgedankte batterijen moet inzamelen. Dat is wel zeer hoog.” Het bedrijfsleven moet de consument dus overhalen om meer batterijen in te leveren.

Veel batterijen ’verdwijnen’, aldus Stibat. Ten eerste blijven er veel bij de consument liggen. Het gemiddelde huishouden heeft 71 batterijen in huis, waarvan er 12 leeg zijn. Daarnaast verdwijnen er batterijen op onverklaarbare wijze.

De stichting Stibat werkt nu aan een toekomstplan. „We zullen nog meer moeten doen. Maar de consument blijft de zwakke schakel.” Als Stibat veel meer geld moet besteden aan de inzameling, worden batterijen waarschijnlijk duurder.

Drijvende kracht achter het Europese besluit is ChristenUnie-europarlementariër Hans Blokland. Hij was gisteren zeer tevreden met het resultaat, met name omdat er ook is besloten om de meest vervuilende batterijen vanaf 2008 te verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden