Onmachtig en wanhopig naar zichzelf zoekend ACV gooit handdoek in de ring

ASSEN - Er komt enige tekening in de strijd om het kampioenschap van de eerste klasse C. Sinds zaterdag kan ACV als kandidaat worden afgeschreven. Na de doelpuntloze wedstrijd tegen WHC hebben de Assenaren zelf de hoop op prolongatie van de titel in elk geval opgegeven.

LOEK LAURMAN

Met een achterstand van vier punten op Lunteren was ook voor het duel met WHC de kans op de tweede titel in successie, de achtste in totaal, nauwelijks reeel te noemen. Maar gezien het ook al weinig overtuigende optreden van de concurrentie dachten de Assenaren dat zij met de volle winst uit het resterende programma nog een eind zouden kunnen komen. Dat vertrouwen was vooral gebaseerd op de eigen winst in de laatste twee wedstrijden en de recente nederlaag van Lunteren bij Genemuiden.

Maar alle bespiegelingen hadden uiteindelijk de waarde van gebakken lucht. Want waar koploper Lunteren zich met een 2-0 overwinning op Bennekom knap herstelde van de deceptie van vorige week, was ACV niet bij machte de eigen woorden in daden om te zetten. En dat zoiets niet lukt tegen een elftal van het kaliber WHC zegt alles over de huidige onmacht van de veelvoudige kampioen. Die onmacht uit zich in een voortdurend zoeken naar de juiste formatie, nu eens noodzakelijk geworden door een schorsing of een blessure, dan weer, zoals zaterdag, veroorzaakt door de luxe van een volledig fitte selectie. Zo speelde aanvoerder Peter Kuntz weer eens in het hart van de defensie. Bert Scholing verscheen daardoor als verdediger aan de rechter zijkant, maar hij kon zich daar samen met middenvelder Andre Luchtenberg vooral uitleven in opbouwende en aanvallende activiteiten.

Het leidde, zoals uit de eindstand blijkt, niet tot doelpunten. Wel tot doelkansen, vooral voor rust. Zeker vijf keer was er een redelijk tot goed uitzicht op een treffer. Roeland Deuring had de pech dat hij na ruim een kwartier met een volley vanaf de rand van het strafschopgebied de paal trof. In de andere gevallen waren Mark van Vugt, Bert Meertens en Mariano Lombarda niet nauwkeurig genoeg om Gerard van Boven, de uitblinkende doelman van WHC, te passeren.

Derhalve moest trainer Johan Zandstra na afloop teleurgesteld concluderen dat de techniek van ACV, ook al scheelde het maar een enkel doelpuntje, andermaal door het krachtvoetbal van de tegenstander was ontregeld. Nu ook hij de eerste plaats onbereikbaar acht, mikt hij naast de reeds behaalde periodetitel, maar op een positie bij de eerste vier van de ranglijst. Dat lijkt gemeten naar de mogelijkheden van ACV een mager resultaat. Toch kan het seizoentotaal nog makkelijk op dertig punten komen. Met dat aantal kan Zandstra zich dan spiegelen aan Hans Westerhof, de huidige trainer van PSV, die in 1988 met die cijfers bij ACV vertrok.

Vrijwel zeker dus geen kampioenschap voor ACV. Definitief exit is al Herman Morsing. De trainer van DETO werd donderdag door het bestuur van de club uit Vriezenveen op non-actief gesteld. Tot het eind van het seizoen is Arend Steunenberg zijn vervanger. Na de 3-2 winst op IJVV mag DETO met wat goede wil nog tot de kanshebbers gerekend worden.

Op papier hoort WHC daar ook nog bij. De achterstand van drie punten op Lunteren is tenslotte nog te overbruggen. Maar alleen fervente aanhangers van de club uit Wezep zullen hierop durven hopen. Alle andere voetballiefhebbers hebben zich tot nu toe slechts kunnen verbazen over de hoge klassering van de Noordveluwse club. Trainer Bert Hendriks, die overigens niet moeilijk doet over de kritiek van buitenaf, weet zelf maar al te goed wat zijn spelers wel en niet kunnen. Hij laat hen daarom maar hard werken, hopend op de fouten van de tegenstander. In het afstraffen daarvan ligt de kracht van zijn simpele ploeg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden