'Onmacht van links activisme' noopt krakersblad tot stoppen

Actieblad Ravage houdt op te bestaan. Het betekent het einde van 23 jaar krakersjournalistiek. ,,Het is gewoon een teken des tijds.“

,,Ik heb nog altijd een abonnement“ zegt onderzoeksjournaliste Eveline Lubbers, die in 1982 mede-oprichter was van het krakersweekblad Bluf!, voorganger van Ravage. ,,Maar ik begrijp het wel, als het op is, is het op. De kraakbeweging van nu vertoont zoveel minder samenhang dan toen, en Ravage was niet in staat om die samenhang er weer in te brengen. Tegelijkertijd komen er nu nieuwe initiatieven op het internet op, die het gat vullen.“

Actieblad Ravage heeft ruim zeventien jaar bestaan. Eerst (van 1982 tot 1988) als Bluf!, later onder naam NN en de langste tijd als Ravage. De redactie -in het begin bestaand uit tientallen vrijwilligers, de laatste twee jaar slechts één man- werkte al die tijd vanuit een redactielokaal in een voormalig kraakpand in de Amsterdamse Pijp. Al die jaren was er voor de opeenvolgende bladen een vaste abonnee-aanhang van een paar honderd lezers.

Maar die lezers zijn er niet meer. In de verklaring die Ravage heeft rondgestuurd, geeft de enig overgebleven redacteur, Alex van Veen, de schuld aan 'de onmacht van het links activisme, de opkomst van het internet en de dalende oplagecijfers'.

In een verklaring schrijft hij: 'Het structurele gebrek aan samenwerking, perspectief en vernieuwende initiatieven bij radicaal-links, alsmede de richtingloosheid op het terrein van het activisme, rechtvaardigen de vraag of de instandhouding van een actieblad, dat gebaseerd is op het radicale gedachtegoed, momenteel wel zo vanzelfsprekend is'. Van Veen wil geen interviews geven.

Het einde van Ravage is precies tien jaar na een grote verbredingsoperatie van het blad, waaraan het Bedrijfsfonds voor de Pers in totaal 27000 euro bijdroeg. Het leverde tweehonderd extra abonnees op en veel optimisme op de redactie.

'Wij gaan door, totdat we erbij neervallen', schreef van Veen nog in 1998. Dat moment is dan nu gekomen. De schuld bij de drukkerij -er wordt via internet al voor ingezameld- bedraagt vierduizend euro. Volgende week verschijnt Ravage voor het laatst.

,,Erg? nee. Het is gewoon een teken des tijds“, zegt Marco van Duyn van het Leidse actievoerderscollectief Eurodusnie. ,,Papieren media hebben het zwaar te verduren. Daar hebben alle kranten last van, maar zeker publicaties als Ravage. Inhoudelijk gaat er weinig verloren. Actienieuws wordt nu op internet gepubliceerd.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden