Onmacht tekent Arabische reacties

AMSTERDAM - Topman Amr Moessa van de Arabische Liga ziet af van een spoedbezoek aan Bagdad, daarmee erkennend dat de Liga geen invloed heeft op een dreigende oorlog in de eigen regio. Moessa riep gisteren op tot 'onmiddellijke internationale diplomatie' om een oorlog nog te voorkomen.

Druk telefonisch overleg vanuit het pand van de Liga in Cairo, en van de zijde van de Egyptische minister Maher van buitenlandse zaken, heeft gisteren slechts de afspraak opgeleverd dat er op ministersniveau wordt vergaderd.

Verschillende Arabische landen hebben herhaald dat ze tegen militair ingrijpen zijn. Ook de Saoedische minister van binnenlandse zaken prins Najef, die zei 'machteloos' te staan tegenover het Amerikaanse en Britse voornemen. Hij hield vol dat de in het koninkrijk gelegerde Amerikanen, anders dan in 1991, geen toestemming krijgen het land te gebruiken als springplank voor een aanval op Irak. Anderzijds wijst alles erop dat twee Saoedische vliegvelden bij de grens met Irak sinds kort geheel in handen van het Amerikaanse leger zijn.

Prins Najef waarschuwde anti-Amerikaanse militanten de oorlog niet als excuus te gebruiken voor aanslagen. Uren later ontplofte er een bom in Riad, waarbij een dode viel. In diens apartement zijn ook wapens gevonden.

Veel radicale moslims zien een oorlog tegen Irak als een oorlog tegen de islam. De leider van de invloedrijke Azhar-moskee in Cairo noemde dat gisteren onzin. ,,Zij die dit een nieuwe kruistocht noemen, vergissen zich'', zei Mohammed Sajed Tantawi, en het antwoord daarop is volgens hem ook geen djihad, heilige oorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden