Onlusten na uitslag verkiezingen Ivoorkust

In de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan, zijn op grote schaal rellen uitgebroken nadat de militaire juntaleider generaal Robert Gueï de overwinning in de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag had opgeëist. Zijn voornaamste rivaal, de socialist Laurent Gbagbo, erkent de uitslag niet. Ook hij heeft zichzelf uitgeroepen tot staatshoofd.

Militairen schoten op betogers die samenkwamen bij het presidentiële paleis. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. Als reactie op de onlusten kondigde de regering de noodtoestand af. Ook geldt een nachtelijk uitgaansverbod.

De rellen begonnen vroeg in de middag en verspreidden zich al snel over een groot aantal wijken van Abidjan. Aanhangers van Gbagbo wierpen barricades op en stichtten in zeker drie wijken brand, onder meer vlakbij de staatstelevisie. Militaire trucks circuleerden door de stad, en hier en daar legden supporters van de kandidaten bergen stenen aan voor eventuele confrontaties.

Ook in Bouake, de tweede stad van Ivoorkust, was het onrustig en schalden slogans als 'Gueï, gewapende bandiet'.

Veel burgers gingen snel naar huis uit angst in onlusten verzeild te raken, bedrijven en scholen sloten hun deuren al voordat de officiële uitslag van de verkiezingen werd bekendgemaakt.

Het tellen van de stemmen van de verkiezingen was maandag begonnen maar zonder verdere toelichting stilgelegd nadat bleek dat de resultaten niet gunstig waren voor de huidige leider generaal Gueï. Gbagbo had na volgens een eerste uitslag ruim 51 procent van de stemmen, tegenover 40 voor Gueï. Na uren vertraging werd het bekendmaken van de uitslag uitgesteld tot gisteren. Gbagbo verklaarde zichzelf intussen als tot winnaar en zijn aanhang ging feestend de straat op.

Toen gistermiddag de eindresultaten naar buiten kwamen bleek Gueï te zijn uitgekomen op 52,72 procent, tegenover 41,02 voor Gbagbo, een resultaat dat in diens hoofdkwartier met gehoon en woede werd ontvangen. De nationale kiescommissie bleek per onmiddellijk ontbonden.

De verkiezingen in Ivoorkust waren al vooraf omstreden omdat juntaleider Gueï zijn voornaamste rivalen via de rechter had uitgeschakeld. In het noorden van Ivoorkust, waar de populaire, maar buitenspel gezette oppositieleider Alassane Dramane Ouattara vandaan komt, was de opkomst dan ook ver onder het al lage gemiddelde van 34 procent. De internationale gemeenschap had al financiën en waarnemers teruggetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden