'Online plaatsen winkeldieven slechte zaak'

Staatssecretaris Fred Teeven. Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven.Beeld ANP

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) moet waken voor de gevaren en consequenties van het online plaatsen van foto's van vermeende winkeldieven door ondernemers en burgers. Niet alleen is het verspreiden van beelden van verdachten in strijd met de privacy, verdachten blijken aanzienlijk lagere straffen te krijgen nadat zij digitaal aan de schandpaal zijn genageld. Dat zegt de Bond van Wetsovertreders (BWO) dinsdag.

Redactie

Aanleiding voor de waarschuwing, is een oproep van brancheorganisaties Bovag en Detailhandel Nederland maandag aan Teeven om haast te maken met een wetsvoorstel om de mogelijkheden voor cameratoezicht door particulieren te verruimen.

Teeven werkt al jaren aan een wetsvoorstel dat beelden van particuliere bewakingscamera's sneller bruikbaar moet maken voor de opsporing van dieven en inbrekers.

Volgens BWO-voorzitter Pieter Vleeming loopt het gebruik van camerabeelden bij de opsporing van verdachten de spuigaten uit. 'Iedereen plaatst maar foto's online. Het is niet aan burgers maar aan politie en justitie om verdachten op te sporen. Verdere verruiming van de inzet van camera's is in strijd met onze privacywetgeving en het strafrecht.'

Door het online plaatsen van beelden lopen zowel burgers als ondernemers volgens de bond daarom het risico om vervolgd te worden voor smaad of laster als blijkt dat de verdachte onschuldig is. 'Het is wachten op de eerste schadeclaims van vrijgesproken verdachten', verwacht Vleeming.

Het gebruik van particuliere camerabeelden werkt bovendien averechts, meent de bond. Verdachten krijgen regelmatig aanzienlijk lagere straffen nadat zij digitaal aan de schandpaal zijn genageld. Alleen in 2013 kregen al 13 verdachten op deze gronden een lagere straf.

De BWO zet zich in voor gevangenen, voormalig gedetineerden en verdachten. De bond zal de kwestie in augustus bij het ministerie onder de aandacht brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden