Online hulp voor jonge Marokkaan

Marokkaanse jongeren schamen zich voor problemen en mijden Nederlandse hulp.

Wat is precies het probleem?

„Marokkaanse jongeren worstelen net als autochtone met problemen, maar blijven weg bij de psychiatrische hulpverlening. Ze hebben vooroordelen: verwachten medicijnen te krijgen of uit huis geplaatst te worden en denken dat de veelal autochtone hulpverleners hen niet zullen begrijpen. Reken daarbij dat de jongeren uit een nogal mannelijke cultuur komen, waarin het een zwakte is te erkennen dat je problemen hebt, en je begrijpt dat de Marokkaanse jongeren moeilijk te bereiken zijn door de hulpverlening”.

Wat gaat u daar aan doen?

„Online hulp bieden op Marokko.nl. Die site wordt dagelijks door 30.000 tot 50.000 Marokkaanse jongeren bezocht en het viel op dat de jongeren daar wel heel open zijn over hun problemen. Daarom gaan we op de site een mogelijkheid creëren om met medewerkers van De Bascule te mailen en zetten we links op de site met informatie over de problemen waar zij mee worstelen. Net als autochtone jongeren zijn Marokkanen eenzaam, in de war door maatschappelijke druk of lopen ze met zelfmoordplannen. We zullen vooral allochtone medewerkers inzetten voor de site.”

Waarom zouden ze hun problemen wel spuien via e-mail?

„Omdat het anoniem is. Ze werken vaak onder een andere naam waardoor ze minder schaamte en schroom kennen om er over te praten. Dat zie je op heel veel hulpverlenerssites. Zo biedt de Jellinek voor verslavingszorg ook online hulp. Daar komen vaak de hoger opgeleide mensen die zich generen voor hun verslaving. Op Marokko.nl delen anonieme jongeren nu ook al problemen met elkaar. Vaak krijgen ze dan als tip te bidden en te hopen dat Allah hen helpt”.

Maar praten is beter?

„Online hulp is niet in strijd met de religie. Het is meer een extra hulp. Over bidden moet je niet laatdunkend doen. Het kan mensen tot steun en hulp zijn, maar als iemand psychotisch is zal bidden in onze ogen niet het enige remedie zijn”.

Wat als u nu echt op heel grote psychische problemen stuit?

„Dan is het te hopen dat het lukt iemand door te verwijzen naar het reguliere circuit. Het nadeel van hulpverlening via internet is natuurlijk dat je niet in de kamer bent om iemand tegen te houden als hij bijvoorbeeld zelfmoord wil plegen. Maar als ze helemaal geen hulp zouden krijgen is de kans dat ze zoiets doen, nog veel groter. Het is niet onze opzet om Marokkaanse jongeren allemaal aan de tafel van een hulpverlener te krijgen. Zie het als de kindertelefoon: daar kunnen kinderen met problemen terecht zonder dat ze meteen in de hulpverlening gestort worden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden