Online-gokker nog tijdje onbeschermd

Screenen van aanbieders gokspel duurt zeker vier tot zes maanden

De speler van online-kansspelen zal het zeker nog een jaar zonder de bescherming van de Nederlandse Kansspelautoriteit moeten doen. Wetgeving voor deze vorm van gokken laat al geruime tijd op zich wachten en de nieuwe waakhond op de kansspelmarkt heeft zeker vier tot zes maanden nodig om aanvragers van een vergunning te screenen.

Dat betekent dat op zijn vroegst begin volgend jaar de online-gokker op enige bescherming kan rekenen. En dat terwijl steeds meer Nederlandse spelers gebruik maken van buitenlandse aanbieders als het Britse Unibet. En dat is een van de grote concurrenten van de Lotto/Toto, de enige vergunninghouder op de Nederlandse online-gokmarkt.

Dat blijkt uit een interview met Marja Appelman, directeur van de toezichthouder op de markt voor kansspelen. Appelman velt geen oordeel over de politieke besluitvorming, maar roept wel op tot haast. Recent heeft de Amsterdamse rechtbank dat, zij het verhuld, ook gedaan. In een geschil tussen Unibet en een gokker oordeelde de rechter dat Unibet weliswaar niet over een vergunning beschikt maar dat deze aanbieder op de Nederlandse markt wordt gedoogd nu er wel plannen zijn voor wetgeving. De rechter oordeelde tevens op basis van informatie van Unibet dat de waakhond dit bedrijf met rust laat. "Die uitspraak van de rechter hebben we bestudeerd en we hebben geconcludeerd dat die uitspraak geen effect heeft op ons werk. We gedogen niet. De wet is heel helder. We snappen ook niet waarom de rechter spreekt over gedoogbeleid. Het is wel zo dat we vooral handhaven op plekken daar waar partijen de meeste schade toebrengen, maar dat lijkt me ook heel logisch. Dat doet de politie ook."

Appelman is het met de Amsterdamse rechtbank eens dat "er blijkbaar verwarring is en dat er snel wetgeving moet komen. Heel veel Nederlanders zitten al op online-kansspelen en die moeten beschermd worden. Daar heeft de consument recht op. Ze moeten beschermd worden tegen kansspelverslaving en tegen onjuiste praktijken."

De gokker is niet de enige die recht heeft op toezicht en een betrouwbaar aanbod. Datzelfde geldt volgens Appelman ook voor de huidige aanbieders. "De partijen die nu al een vergund aanbod hebben, verdienen eerlijke concurrentie. Iedereen moet zich gewoon aan de regels houden en er moet gewoon kansspelbelasting worden betaald."

Het screenen en vergunnen van nieuwe kansspelaanbieders kan weleens een omvangrijke klus worden. Bij de Kansspelautoriteit hebben zich zo'n 200 gegadigden gemeld. Dat zijn lang niet allemaal serieuze partijen. Maar er zitten ook bedrijven bij zoals Unibet die nu al, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk met een vergunning opereren en dus daar onder toezicht staan.

De Verdieping 4|5 Interview

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden