Online databank over markante Nederlanders

Nederland heeft geen verzamelpunt voor levensverhalen van opzienbarende Nederlanders. Het Biografisch Portaal moet dit gat online dichten.

Van onze internetredactie

Julius Civilis, Trijntje Keever en Boudewijn Büch. Het zijn (minder) bekende Nederlanders uit een ver verleden of recentere geschiedenis. Ze hebben gemeen dat ze dood zijn terwijl hun levensverhaal voortbestaat. Op internet zijn wetenschappelijke levensbeschrijvingen van meer dan 40.000 opzienbarende figuren uit de historie samengebracht. Sinds gisteren zijn ze te raadplegen in het Biografisch Portaal van Nederland.

Levensverhalen zijn er in overvloed, maar in tegenstelling tot de meeste ons omringende landen beschikt Nederland niet over een overkoepelend naslagwerk, een biografisch woordenboek, dat wordt bijgewerkt. Het Biografisch Portaal, opgezet door het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, moet dit gat online dichten.

Volgens Els Kloek, historica en projectleider van het Biografisch Portaal, heeft dit te maken met de aard van de Nederlander en het feit dat deze niet zo zorgvuldig omspringt met de geschiedenis. „Nederlanders zijn kooplieden die graag vooruitkijken en er niet van houden om heroïsch te zijn. Omdat we niet graag boven het maaiveld uitsteken, heeft heldendom ook geen belangrijke plek in onze geschiedenis.”

Het portaal, dat levensbeschrijvingen van meer dan 40.000 personen bevat, brengt oude naslagwerken, zoals het particulier opgezette woordenboek van A.J. van der Aa uit 1852 en het Nieuwe Nederlandsch Biografisch Woordenboek uit 1911, bijeen. Anders dan Wikipedia zet de wetenschappelijke databank vooral in op minder bekende Nederlanders. „Maar”, zo benadrukt Kloek, „het gaat wel om mensen die zich in de kijker hebben gespeeld.”

Als opmerkelijk voorbeeld noemt ze Elsje Christiaens. „Deze van oorsprong Deense dienstbode werd ter dood veroordeeld. Rembrandt heeft haar getekend toen ze, na de voltrekking van haar doodvonnis, vastgebonden aan een paal hing.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden