Onlangs bleek hoe raar wij in dit land soms met onze sporthelden en hun relicten omgaan.

Matty Verkamman

Drie weken geleden zat ik in een kleurrijk bootje op het water van Xochimilco. Terwijl de vrolijke tonen van fraai uitgedoste Mexicaanse muzikanten van alle kanten over het water klonken en de bloemen- en plantenpracht op de drijvende tuinen van dit deel van Mexico City langzaam voorbij trok, gingen mijn gedachten uit naar Jan Wienese. Op dit water werd de legendarische roeier in 1968 olympisch kampioen op het onderdeel skiff. Nooit eerder had een Nederlander op de Olympische Spelen dit koningsnummer van de roeisport gewonnen. Jan Wienese werd een icoon van de Nederlandse topsport en het was dan ook nogal wat dat hij de boot waarin hij zijn historische overwinning behaalde een aantal jaren geleden ter beschikking stelde aan het Nationaal Sportmuseum in Lelystad.

Onlangs bleek hoe raar wij in dit land soms met onze sporthelden en hun relicten omgaan. Omdat het Sportmuseum geen succes werd en uiteindelijk de deuren moest sluiten, was de leiding van dit sporttempeltje op het onzalige idee gekomen alle bezienswaardigheden maar te verkopen. Zodoende kon dan het verlies tenminste nog enigszins worden beperkt. De gulle bruikleengever Jan Wienese kreeg nog net op tijd lucht van deze ongehoorde brutaliteit. Heel boos was de voormalige skiffeur, maar hij had zijn boot terug.

Met een aantal andere relicten is het anders gelopen. Zo zijn enkele medailles van onze eerste nationale voetbalheld, de Spartaan Bok de Korver, gewoon verkocht. Er zijn mensen bij Sparta die dit ronduit schandalig vinden en er alles aan willen doen die medailles terug te krijgen. Ook het tennisracket dat Kea Bouman gebruikte toen zij negentig jaar geleden triomfen vierde op Roland Garros, is gewoon ’verdwenen’.

Daar moest ik aan denken toen ik vorige week door het Rotterdamse kantoor van mijn uitgeverij wandelde. Voormalig Trouw-collega Esther Scholten en haar partner Edward van Cuilenborg werken al geruime aan een kolossaal boek over de levens van de twaalf grootste tenniscracks die Nederland heeft voortgebracht. Het is ongelooflijk wat ze allemaal boven water halen en van die cracks, of hun nazaten, in bruikleen krijgen. Ineens viel mijn oog op een racket met een paar geknapte snaren. Ik vroeg welk racket dat nu weer was en kreeg bijna achteloos te horen: ’O, dat is het racket dat Richard Krajicek gebruikte in zijn gewonnen finale op Wimbledon.’

Op een andere plek in het kantoor lag de belt die Ben Bril kreeg toen hij in 1935 kampioen werd op de wereldkampioenschappen voor joden, de Maccabi Spelen. Omdat ik samen met mijn goede collega’s Hugo Borst en Johan Derksen al enkele jaren bezig ben met het verzamelen van relicten voor het Internationaal Voetbalmuseum dat in het voorjaar van 2008 in Middelburg de poorten opent, mogen mijn vingers regelmatig ook over historische voetbalspullen glijden. We hebben de twee shirts die Marco van Basten droeg tijdens de EK-finale van 1988 en tevens de bal die hij toen voor zijn onwaarschijnlijke doelpunt over de Sovjetkeeper Rinat Dassajev joeg. Ook heb ik over de bal gestreken waar de antieke helden van Oranje bij Zweden-Nederland op de Olympische Spelen van 1912 tegen trapten. Eén van die spelers van dat team, een zekere Cees ten Cate, emigreerde later naar Australië. Een kleinkind van Ten Cate heeft me pas een brief geschreven waarin hij alvast de gewonnen bronzen medaille toezegt. En zo gaat het maar door. Elke week is er wel een nieuwe verrassing. De eerste interlandschoenen van Ruud van Nistelrooij, bijvoorbeeld. Eddy PG bewaart de bal van de Europa Cup-finale Feyenoord-Celtic in de linnenkast en hij heeft me al begerig zien kijken. Ach, laat alle beroemde voetballers van heden en weleer contact met mij opnemen. We zullen goed voor hun spullen zorgen en de relicten echt niet verkopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden