Onherkenbaar rugby: seven-variant kent nauwelijks scrums

In de ontvangstruimte van het nationaal rugbycentrum swingt het geluidsbehang. Uit de badges blijkt dat de aanwezigen sponsors en organisatoren zijn. Op de tafels staan kaarsen in glazen vaasjes. De cateraar draagt salades, saté en aardbeien met ijs aan.

Het grote raam biedt uitzicht op het hoofdveld waar een ploeg in rood-geel tegen een team in grauw-groen speelt. Opvallend is dat de spelers niet als een kluwen over het veld rollen, zo kenmerkend voor rugby, maar dat het spel veel opener oogt. De spelers sprinten van tackel naar scrum naar line-out. Er is meer beweging. Het is dan ook seven-a-side rugby, zeven spelers per ploeg in plaats van vijftien.

Onno Treur, perschef van de 29ste door AAC georganiseerde Amsterdam Rugby Sevens, vindt deze spelvorm een stuk leuker. ,,Vooral voor de leek. Het heeft meer vaart en je ziet beter wat er gebeurt, zoals bij buitenspel. De scrums zijn kleiner en komen minder voor. Het is wel vermoeiender dan rugby met vijftien en daarom duurt een wedstrijd maar een kwartier. Maar het is vooral veel sneller.'' Dat klopt. Met name de rood-gele spelers, die de ene na de andere uitbraak forceren, zijn rap. Weinig spelers in een team betekent weinig mankracht voor de verdediging. Wie uitbreekt vindt dan ook een vrijwel lege weg naar het doel van de tegenpartij. Dan komt het aan op hard lopen om de eenzame achtervolger af te schudden.

Aan de andere zijde van het raam zit het gewone volk op de tribune. De sfeer is prima, de bieromzet van de hoofdsponsor groot. Aan de overzijde van het veld schitteren in de zon veel ontblote bovenlijven.

Binnen kijkt sponsor Tom van Nieuwenhuizen uit het raam. Hij speelt in het derde team van AAC. ,,Nee, ik doe vandaag niet mee. Als je boven de dertig bent, gaan de jaren tellen. Voor mij is seven-rugby niet zo aantrekkelijk. Het is puur positiespel. Met zeven speel je op balcontrole, met vijftien op balbezit. Seven-rugby is meer voor de snelle jongens.''

De sfeer buiten bevalt hem wel. ,,Prachtig, als hier straks de finale wordt gespeeld. Dan zie je klasse-rugby en zit die hele ram mensen om het veld. In de vreemdste uitdossingen.'' Inderdaad. Naast een Schot (?) in rok lopen er sjeiks rond, zijn Laurel en Hardy present en melden t-shirts dat ook 'Café Lindeboom, je weet wel!' er is. De kijkers zullen later beloond worden als de White Hart Marauders uit Engeland in een spannende finale van hun landgenoten de Crusaders winnen.

De scheidsrechters kennen geen enkel probleem. Het zijn kleine fitte mannetjes die in vrolijk gekleurde shirts en ouderwetse witte sportbroekjes achter de uitbrekers aandraven. Maar een scheidsrechter is een autoriteit. Treur: ,,Hij wordt gerespecteerd. Een rugby-ref spreek je aan met 'sir'.''

Het is de 29ste keer dat AAC de Sevens organiseert. Zestig teams, waarvan twaalf uit Nederland, strijden om de Silver Pier, de prijs die de vorm heeft van de pieren van IJmuiden. Er zijn teams uit omringende landen, maar ook uit Kenya, Nieuw-Zeeland, Moldavië, Georgië, Bahrein en Dubai.

Het past in de sportopvatting van de toernooiorganisatie jaarlijks een bedrag te doneren aan de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten, die ernstig geblesseerde rugbyers steunt. Toch is rugby geen gevaarlijke sport, benadrukt Treur. ,,Er zijn relatief minder blessures dan bij sporten als voetbal en volleybal. In de blessure-toptien komt rugby niet voor.''

Dan volgt er een heuglijke mededeling van bondsvoorzitter Eddy Bicker. De rugbybond NRB beloont de traditie door het toernooi op te waarderen tot Dutch Open Seven, zo deelt hij mee.

,,Ik vind seven-rugby spectaculairder om naar te kijken'', vertelt de preses even later. ,,Het is traditie dat er aan het eind van het seizoen Sevens-toernooien zijn. Niet iedereen wil na de competitie nog spelen, maar voor degenen die nog zin in een partijtje hebben, is dit een prima gelegenheid.''

Het zou weleens de toekomst voor het rugby kunnen zijn, denkt hij. Als rugby Olympisch wordt, en dat willen de rugbyers al een tijdje, hebben ploegen van zeven spelers meer kans dan met ploegen van vijftien.

Bicker: ,,Het is ook leuk om te doen. Je bent meer aan de bal.'' Buiten wint rood-geel dik van grauw-groen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden