Onherbergzaam deel van Australië in okertinten

Het AAMU, het Aboriginal Art Museum in Utrecht, is het enige museum in Europa dat helemaal gewijd is aan de kunst van de oorspronkelijke bevolking van Australië. Maar boemerangs, didgeridoos en andere folkloristische voorwerpen vind je alleen in de museumwinkel, niet in de expositiezalen. Het AAMU is geen volkenkundig museum maar presenteert zich als museum voor hedendaagse kunst. Naast (stippel)schilderijen van aboriginalkunstenaars is ook regelmatig werk te zien van westerse kunstenaars. Dat doet het museum ook om de vraag op te werpen of je wel onderscheid moet maken tussen westerse en niet-westerse kunst. Zo werd op een tentoonstelling van werk van Cobra-kunstenaars als Karel Appel en Corneille en de bekende aboriginalkunstenares Emily Kngwarreye het publiek geprikkeld met de vraag: wie is hier nu eigenlijk primitief?

Het museum richt zich verder op de beste en meest succesvolle kunstenaars. Vorig jaar heeft het museum een aantal minder belangrijke stukken uit de collectie afgestoten om met de opbrengst topstukken te kunnen verwerven. De eerste grote aankoop is inmiddels gedaan. Op een veiling in Sydney is het iconische schilderij 'Salt Lake at Punmu' van Rover Thomas aangekocht. Thomas (ca. 1926-1998) is volgens conservator Georges Petitjean een van de meest prominente aboriginalkunstenaars. Hij maakte deel uit van de Warmun schilderschool, die gebruikmaakt van natuurlijke aarde- en okerpigmenten op doek of paneel. Bij deze stroming wordt het onderwerp - vaak het landschap - zowel van bovenaf als zijdelings voorgesteld. In 1990 was Thomas samen met Trevor Nickolls de eerste aboriginalkunstenaar op de Biënnale van Venetië.

Salt Lake at Punmu heeft de typische okerkleuren van de Kimberley, een onherbergzaam gebied in Noordwest-Australië. De aanwinst is tot en met 5 oktober te zien op de tentoonstelling 'Country to Coast. Colours of the Kimberley'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden