Onhandig optreden van de Nationale Ombudsman? Dat kun je wel zeggen!

Analyse | Reinier van Zutphen is de gebeten hond en staat nu al 2-0 achter

MAAIKE VAN HOUTEN

De Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman zitten samen in één team, maar ze stonden deze week op een merkwaardige manier tegenover elkaar. Wat is hier aan de hand?

Het beeld zet zich makkelijk vast op het netvlies. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen spoedt zich naar de uitgang van de Tweede Kamer, na een vertrouwelijk overleg over het vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert. Hij zegt een paar keer dat hij niets wil zeggen over de besloten vergadering. De laatste meters naar zijn dienstauto houdt hij zijn mond - hij lijkt op Ella Vogelaar die achtervolgd wordt door camera's van PowNews. 'Niet zo handig hè', zegt Van Zutphen een dag later in 'Nieuwsuur'.

Dat kun je wel zeggen. Oud-rechter Van Zutphen komt dat onhandige optreden heel slecht uit. Hij is al weken de gebeten hond. Van Zutphen is het immers die de Kamer half januari heeft gemeld dat de termijn van de Kinderombudsman op 1 april afloopt en dat hij verder wil met een eigen team. Daar past Dullaert niet in.

Van Zutphen heeft de wet aan zijn zijde en het is al eerder voorgekomen dat een Nationale Ombudsman de termijn van zijn vervangers niet verlengde. Daar is nooit enig woord aan vuil gemaakt. Maar Dullaert is een geval apart.

Zakenman Marc Dullaert, die werkte voor goede doelen, is de eerste Kinderombudsman ooit. Hij heeft dit instituut van de grond af opgebouwd, en het bekendheid gegeven door talrijke rapporten en media-optredens. Hij is populair, ook door zijn ongepolijste kritiek op autoriteiten en beleid. In die zin lijkt hij op de vorige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, die trouwens zo hard was over overheidsbeleid dat hij met name bij partijen in de regering eerder wrevel opwekte dan dat zijn protest serieus werd genomen. Maar bij de oppositie en het grote publiek was hij net zo geliefd als Dullaert nu. Op internet wordt actie gevoerd om Dullaert te laten blijven, de adhesiebetuigingen lopen met duizenden tegelijk binnen. De wens is kort: #Dullaertmoetblijven

Ook de Tweede Kamer mengt zich in de kwestie. Dullaert is tot half september voorzitter van de Europese kinderombudsmannen, maar daar zal hij mee moeten stoppen als hij per 1 april geen Kinderombudsman meer is. Dullaert kan daarom beter nog een jaar blijven, vinden CDA en GroenLinks, of in elk geval tot half september. Suggesties dat Van Zutphen hem heeft beloofd tot zolang zijn werk te kunnen doen, worden door zijn woordvoerder bij herhaling ontkend. En de woordvoerster van Dullaert wil niet ingaan op de vraag of hij bij het aanvaarden van het voorzitterschap al wist dat hij tussentijds zou moeten vertrekken.

De normaal gesproken zo praatgrage Dullaert hield, sinds zijn vertrek in de publiciteit kwam, de kaken stevig op elkaar. Maar donderdag was hij er weer. Hij zei dat hij wel een half jaar waarnemer wil zijn, waarmee hij twee problemen zou oplossen: er valt geen gat tussen hem en zijn opvolger, en hij kan voorzitter blijven van de Europese club. Daarvoor moet hij wel zijn trots opzij zetten, maar dat heeft hij graag voor de zaak over: "Er moet iemand zijn die voor de kinderen opkomt." Dullaert die zichzelf wegcijfert en een handreiking doet, ook dat blijft hangen.

Het roept allicht meer sympathie op dan dat van de Nationale Ombudsman die wegduikt voor de camera's - reden te meer voor Van Zutphen zich aan de tafel van Nieuwsuur nog eens publiekelijk voor de kop te slaan.

undefined

Hoe nu verder?

Voor de benoeming van een Kinderombudsman zijn geen termijnen gesteld, de procedure kan zo kort en lang duren als de betrokken partijen nodig achten. De Nationale Ombudsman gaat ervan uit dat er snel een opvolger kan worden gevonden. Mocht dat toch langer duren dan 1 april, dan beslist een commissie uit de Tweede Kamer in samenspraak met de Nationale Ombudsman of er een waarnemer wordt benoemd of voor een andere oplossing wordt gekozen. Of een eventuele waarnemer ook Marc Dullaert kan zijn moet dan blijken. De Nationale Ombudsman benadrukt dat hoe dan ook 170 mensen aan het werk zijn, ook voor de kinderen. En niet 1700 zoals we gisteren meldden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden