Weblog

Ongezonde interesse in patiëntendossier

Terwijl de Nederlandse minister Klink het elektronisch patiëntendossier wil invoeren, maken criminelen in de VS duidelijk dat daar ook ongezonde belangstelling voor kan zijn.

In mijn vorige stuk, over Watergate 2.0, moest ik al duidelijk maken dat zelfs computers van Amerikaanse presidentskandidaten niet veilig zijn. En vervolgens weet The New York Times nu te melden dat medische dossiers van zo'n 50 miljoen Amerikanen in criminele handen zijn gevallen.
Het bedrijf Express Scripts, dat diensten rond medische recepten levert aan onder meer apotheken, zorgverzekeraars en vakbonden, heeft een maand geleden een brief ontvangen waarin afpersers een niet bekend gemaakt geldbedrag eisen. Komt het geld er niet, dan zullen zij de medische gegevens van miljoenen Amerikanen openbaar maken. Om hun eis geloofwaardig te maken hebben ze de dossiers van 75 mensen meegestuurd, compleet met naam, geboortedatum, sofinummer en recepten van de betrokkene.
De FBI is ingeschakeld om de criminielen op te sporen. De nationale recherche van de VS heeft het zoals gezegd ook al druk met de inbraak in de campagnecomputers van Democraten en Republikeinen, waar door buitenlandse organisaties politiek belangrijke gegevens uit zijn gestolen. Express Scripts zelf zegt niet uit te kunnen sluiten dat de medische dossiers zijn gestolen door medewerkers van het bedrijf.
Het laatste zou weer eens aantonen dat medische databases een ingebakken onveiligheid kennen: de mens die er mee mag werken. Dat zal het vertrouwen in het Elektronisch Patiënten Dossier dat de Nederlandse minister Klink wil invoeren er niet groter op maken, ondanks zijn verzekering dat het EPD 'heel vielig' is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden