Ongewenste vragen, met dank aan Hans Hillen

Bolkestein mocht ons wel aan het denken zetten, maar Hans Hillen niet. C'est le ton qui fait la musique, Hans! Neem eens een cursus cabaretconférence. Ik weet nog wel een leuke vrouw die dergelijke cursussen geeft.

Toch heeft de heer Hillen ons met zijn Opzij-interview (Trouw, parlementspagina 27 augustus, commentaar 28 augustus) tegenstribbelend aan het denken gezet, over tamelijk ingewikkelde morele kwesties. Zegt iemands privé-gedrag iets over diens maatschappelijke integriteit? En ligt hier een taak voor de serieuze journalistiek om ons land op morele koers te houden?

Antwoorden op dit soort vragen zijn volgens mij alleen maar dicht bij huis te vinden.

Hoe zou u het vinden als uw partner vreemd ging? Wilt u het weten? Durft u het hem/haar recht op de man/vrouw af te vragen? Gelooft u hem/haar? Vindt u liegen erger dan vreemdgaan zelf? Twijfelt u: misschien gaat uw partner niet daadwerkelijk vreemd, maar is hij/zij bevattelijk voor lichte verliefdheidjes, seksuele verlangens naar een ander? Heeft u daar last van, ofwel: kost dit veel tijd en energie, ofwel: functioneert u nog voor de volle 100 procent?

En u? Bent u wel eens vreemdgegaan, of heeft u er wel eens een poging toe ondernomen, of verlangt u ernaar? Vertelt u dat uw partner uit vrije wil? Heeft u er spijt van dat dit ooit is gebeurd? Kunt u werkelijk van uw partner houden en met hem/haar een leven op willen bouwen, en toch vreemdgaan? Bedreigt dat vreemdgaan uw gevoel van liefde voor uw partner? Is het besef, dat u uw partner in diepste wezen kwetst door vreemd te gaan, voldoende rem om het niet te doen, of is dat juist een goede reden om te liegen? Waar heeft u meer last van, van het vreemdgaan, of van de leugen?. Kost het veel tijd en energie, ofwel functioneert u nog naar behoren? Betaalt u de werkster wit, en de tuinman, en de klusjesman en de oppas? Kunt u het moreel verantwoorden dat u die mensen zwart betaalt (bijvoorbeeld door te zeggen dat in loondienst nemen te duur en te ingewikkeld is, de goede voorstellen van voormalig minister Melkert betreffende dit soort klusjes ten spijt)? Sjoemelt u met declaraties, aftrekposten en dergelijke? Wat doet u met declaraties in het schemergebied: reiskosten waarbij het twijfelachtig is of ze voor de zaak of privé gemaakt zijn? Vindt u het voor uzelf dan moreel te rechtvaardigen dat u met posten sjoemelt?

Ofwel: houdt u zich altijd aan de wet, of heeft u soms uw eigen wetten? Heeft u een in wettelijk opzicht onbevlekt blazoen (ja, ook uw studentenjaren tellen mee)? Zo niet, vindt u zichzelf dan toch betrouwbaar? Of is het zo dat, eenmaal op de glijdende schaal aangeland, het van kwaad tot erger wordt? (Blijft u spreken uit eigen ervaring graag!) Zo niet, (geen onbevlekt blazoen) mag u van uzelf een openbare functie bekleden?

Als u van onbevlekt blazoen bent, is dat dan uit braafheid, of uit angst, of uit een werkelijk doorleefde morele overtuiging? Gelooft u dat een werkelijk doorleefde morele overtuiging mogelijk is, zonder ervaring met een slippertje op enig gebied? Wat houdt u - wellicht niet in alle opzichten - op het rechte pad? Wat is uw - wellicht niet in alle opzichten - grootste drijfveer om eerlijk te zijn? De gevolgen misschien... openbare schande, al is het maar tegenover uw eigen partner?

En tot slot, over Hillens vermeende humorloosheid van ambitieuze vrouwen: wist u dat vrouwen uit beleefdheid om de vaak flauwe grappen van mannen lachen? Heeft u er als man moeite mee om om de grapjes van vrouwen te lachen? Moet u zich dan misschien over zoiets als een zweempje superioriteitsgevoelheen zetten. Eerlijk zijn, graag!

Mijn antwoord op deze vragen?

Openbare schande is de grootste straf, maar een heksenjacht is altijd uit den boze. Want: een werkelijk doorleefde morele overtuiging gaat niet zonder slippertje, dus een onbevlekt blazoen is geen aanbeveling voor een openbare functie.

(En ja, ik lach nog steeds uit beleefdheid om de vaak flauwe grappen van mannen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden