Ongewapende zwarte heeft in VS zeven keer meer kans op politiekogel

Protesten in Ferguson Beeld epa
Protesten in FergusonBeeld epa

Dit jaar zijn in de VS 24 zwarte ongewapende mannen doodgeschoten door de politie. Dat heeft de Amerikaanse krant Washington Post gemeld op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant lopen zwarte mannen zeven keer meer kans om door de politie te worden doodgeschoten terwijl ze ongewapend zijn dan blanke mannen.

Het is zondag precies een jaar geleden dat de zwarte ongewapende tiener Michael Brown in Ferguson werd doodgeschoten door een politieagent. De dood van Brown leidde tot hevige rellen en was het startschot voor een landelijk debat over buitensporig politiegeweld tegen Afro-Amerikanen.

Uitgerekend op de dag van de herdenking van Brown, kwam naar buiten dat de FBI onderzoek doet naar de dood van een zwarte tiener in de stad Dallas in de staat Texas. De ongewapende Christian Taylor (19) werd vrijdag door een agent doodgeschoten na een inbraakmelding bij een autodealer.

Cijfers
Dat de Amerikaanse politie vaak disproportioneel zwaar optreedt tegen zwarte jongeren, dat wordt door veel Amerikanen niet betwijfeld. Maar echte harde cijfers ontbraken tot nu toe. In juni zette The Guardian wel een database met alle dodelijke slachtoffers van politiegeweld online.

Maar uit zulke algemene cijfers laat zich nog niet snel een conclusie trekken. De meeste slachtoffers van politiegeweld zijn blank of Latino, en gewapend. De Washington Post keek specifiek naar ongewapende zwarte mannen. Van de in totaal zestig ongewapende dodelijke slachtoffers was 40 procent een zwart man - terwijl maar 6 procent van de totale Amerikaanse bevolking een zwarte man is. Ongewapende zwarten hebben een zeven keer zo grote kans om doodgeschoten te worden dan ongewapende blanken.

Woede
Het 'disproportionele aantal' zwarte ongewapende mannen dat door de politie wordt gedood, verklaart waarom de woede een jaar na 'Ferguson' nog groot is, meldt de krant. Sindsdien krijgen dergelijke incidenten, die vroeger de publiciteit niet eens haalden, nu veel aandacht, aldus de Washington Post.

"Ferguson betekende een ommekeer voor de politie. Politiemensen weten dat hun gedrag nu onder de microscoop ligt", zegt Mark Lomax, directeur van de Amerikaanse organisatie die politieacties bijhoudt, in de Amerikaanse krant. Volgens Paul Butler, professor aan de Universiteit van Georgetown, was de politie vóór Ferguson onaantastbaar, aldus het dagblad.

undefined

null Beeld Rellen in Ferguson EPA
Beeld Rellen in Ferguson EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden