Update

Ongeveer 4 ton schade aan Arctic Sunrise

null Beeld anp
Beeld anp

De schade aan het Greenpeace-schip Arctic Sunrise bedraagt ongeveer 400.000 euro. Dat blijkt volgens een woordvoerster uit een raming door een onafhankelijk bureau. Het schip wordt gerepareerd. Daarna is duidelijk hoe hoog het bedrag precies is.

Redactie

De Arctic Sunrise werd in september 2013 door de Russische autoriteiten aan de ketting gelegd in de haven van Moermansk na een Greenpeace-actie bij een boorplatform. Het schip kwam begin augustus terug in Nederland. In de tussentijd waren navigatie- en communicatiesystemen vernield en waren ook andere spullen stukgemaakt. Verder bleken door de strenge vorst in Noord-Rusland waterleidingen gesprongen. Dat leverde bijvoorbeeld schade aan vloeren in het schip op.

Dat moet gerepareerd worden en tegelijk gaat Greenpeace aanpassingen doen aan de Arctic Sunrise om hem wat duurzamer te maken. Dat duurt ongeveer 1,5 jaar, maar in de tussentijd is het schip wel zeewaardig en kan het gewoon varen.

Of Greenpeace de schade vergoed krijgt door de Russen, is niet duidelijk. In de bodemprocedure die de Nederlandse Staat afgelopen maandag heeft aangespannen tegen de Russische Federatie over de gijzeling van het schip en de opvarenden, is wel opgenomen dat er een compensatie moet komen voor de geleden schade.

De opvarenden van het schip zaten na de entering van het schip door de Russische kustwacht ook vast, eerst in Moermansk en daarna in Sint-Petersburg. Zij werden in december vorig jaar al vrijgelaten door de Russen, maar de Arctic Sunrise zelf werd pas in juni vrijgegeven. Nadat het schip zeewaardig was gemaakt, voer het begin augustus terug naar Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden