Ongeval melden kan veel slimmer per app

Een campagne moet het melden van ongevallen per app populair maken. Dat kan ook de verkeersveiligheid ten goede komen.

Een app waarmee brokken in het verkeer gemeld kunnen worden: het klinkt geweldig. Want via de telefoon (gps) is meteen de locatie bekend. Het scheelt ook gehannes met papier, vooral voor schadeverzekeraars die nu elk jaar één miljoen documenten te verwerken krijgen.

Doordat informatie over verkeersongevallen digitaal binnenkomt, kunnen verzekeraars die ook snel doorgeven aan gemeenten en provincies. Zo weten zij waar ongelukken in hun regio plaatsvinden, en van welk kruispunt ze beter een rotonde kunnen maken, om maar iets te noemen.

Omdat de politie al jaren niet meer afkomt op ongevallen met blikschade, heeft zij nu vaak geen idee waar het onveilig is. Het is mede aan deze onwetendheid te wijten dat het aantal verkeersgewonden al jaren nauwelijks daalt.

Het is niet voor niets dat belangengroepen als de ANWB, de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederlanders deze app, Mobiel Schade Melden, gisteren omarmden. Gezamenlijk maakten ze bekend dat er een campagne komt om het digitaal schademelden bij hun achterban onder de aandacht te brengen. De ambitie werd zelfs uitgesproken om het papier op termijn helemaal door de app te laten vervangen.

Maar die hosannastemming is niet terecht, want het gebrek aan informatie over verkeers(on)veiligheid blijft zeer waarschijnlijk nog jaren bestaan. De app die al sinds 2012 bestaat was vorig jaar bijvoorbeeld goed voor slechts zesduizend schademeldingen, nog geen procent op een totaal van één miljoen meldingen.

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben zich er altijd sterk voor gemaakt dat de verzekeraars de schat aan informatie uit de papieren formulieren gewoon zouden delen. De wegbeheerders wezen daarbij - naast het leed - op de enorme kosten van de bijna twintigduizend verkeersgewonden per jaar: ongeveer 4,3 miljard euro per jaar.

Maar het Verbond van Verzekeraars stelde zich altijd op het standpunt dat het te veel werk was en dat het niet 'tot hun kerntaak' behoorde.

Ook de data uit de app zijn nog nooit met wegbeheerders gedeeld. Wanneer die beperkte informatie aan alle gemeenten en provincies gestuurd zou worden, bleef er niet genoeg over voor een betrouwbare analyse.

De wegbeheerders zeiden gisteren te hopen dat deze informatie straks wél gedeeld wordt. Maar dat zal pas gebeuren als het aantal meldingen vertienvoudigt, tot zestigduizend per jaar, laten de verzekeraars weten.

Zelfs als dat als gevolg van de campagne lukt, zal het aantal papieren formulieren nog jaren reusachtig blijven, al was het maar omdat het aantal ouderen toeneemt.

Bij hun voornemen om het verkeer in hun stad of dorp veiliger te maken zullen gemeenten en provincies daardoor dus nog jaren in het duister tasten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden