Ongestoord naar de zege

Magnussen snelste op 100 meter vrij

BARCELONA - James Magnussen heeft een tip voor alle zwemmers die graag wereldkampioen willen worden. "Sluit jezelf af voor social media. Het zorgt voor te veel afleiding", was zijn boodschap gisteren nadat hij op de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona zijn titel prolongeerde op de 100 meter vrij.

'Goodbye', twitterde de 22-jarige zwemmer uit Australië op 5 maart. Vanaf dat moment waren social media voor hem verboden terrein. Alles stond in het teken van die ene race, het koningsnummer waar hij goud op wilde pakken.

Magnussen is niet de enige wereldkampioen die zich in zijn voorbereiding afsluit voor de mening van de rest van de wereld. Ruta Meilutyte uit Litouwen, die deze week op de 100 school een wereldrecord zwom en goud veroverde, verstuurde op 23 juli haar laatste tweet. Cate Campbell, de grootste concurrent van Ranomi Kromowidjojo, twitterde alleen na de zilveren medaille op de estafette van de 4x100 vrij een bericht.

Dat de Nederlandse zwemploeg vrolijk doortwittert tijdens de WK, vindt Magnussen onverstandig. "Op social media stel je jezelf open voor steunbetuigingen, maar ook voor kritiek. Dat kan in je hoofd gaan zitten tijdens de race. Ik heb besloten om die controle bij de mensen weg te halen. Hoe anderen daarmee omgaan moeten ze zelf weten, maar voor mij was het een afleiding die ik niet kon gebruiken."

Een tweede advies voor de Nederlandse zwemploeg betreft het aantal races dat gezwommen wordt in de voorbereiding voor de WK. De Nederlandse zwemmers zijn gewend om maar één moment in het jaar te pieken. Tussen de Spelen in Londen werd de ploeg voor maar vier wedstrijden ingeschreven. Sebastiaan Verschuren concludeerde eergisteren nadat hij in de halve finale van de 100 meter vrij werd uitgeschakeld dat vier wedstrijden per jaar misschien wat te weinig is. Magnussen daarentegen probeerde tussen de Spelen en de WK zoveel mogelijk internationale wedstrijden mee te pakken. "Ik weet dat ik hier in goede vorm ben omdat ik veel races heb gehad, waardoor ik me beter aan mijn raceplan kon houden. Door die extra ervaring kon ik het dit jaar veel professioneler afmaken dan op de manier zoals ik dat vorig jaar deed."

Op de Spelen in Londen werd als favoriet voor de olympische titel Magnussen tweede, een honderdste van een seconde achter de Amerikaan Nathan Adrian. Verlies van het goud was een grote deceptie voor de Australische zwemploeg, waar het al maanden rommelde. Er waren verhalen over buitensporig alcoholgebruik, feestgedruis en misbruik van medicijnen. De tien medailles waren de slechtste olympische oogst in twintig jaar.

Magnussen verklaarde dat hij slaappillen had genomen, omdat hij niet kon slapen vanwege de spanning. Zijn biecht zorgde voor een stortvloed kritiek op zijn persoon. De zwemmer uit Port Macquarie verloor op dat moment iets van zijn arrogantie. De manier waarop de Spelen waren verlopen deed hem nadenken over zijn persoonlijkheid. Nu zegt de zwemmer niet meer het alfamannetje te zijn dat blaakt van het zelfvertrouwen. Magnussen werd beroemd toen hij op de WK in Shanghai in 2011 vanuit het niets wereldkampioen werd op de 100 vrij. Het plotselinge succes op 20-jarige leeftijd maakte van hem een wereldster. In het jaar van de Spelen riep hij tegen wie het maar horen wilde dat zijn concurrenten op het koningsnummer hun borst maar nat moesten maken. Als hij een race won, ging hij vaak demonstratief op de lijn zitten om zijn spierballen te tonen. Het machogedrag past nu niet meer bij de rustigere versie van het jonge talent dat plotsklaps bekend werd. Gisteren vierde Magnussen zijn zege ingetogen. Nadat hij in een tijd van 47.71 als eerste aantikte was er een voorzichtige glimlach te zien. James Feigen (47.82) en Adrian (47.84) wonnen het zilver en brons. Toen Magnussen zich realiseerde dat hij wereldkampioen was geworden, ging hij alsnog even op de lijn zitten om zijn biceps te tonen. De aard van het beestje liet zich toch nog even zien. Wat mensen daarvan vinden, ziet hij toch niet zonder social media.

Kromowidjojo: Campbell is de favoriet
Ranomi Kromowidjojo maakt zich geen illusies meer over wie de te kloppen vrouw is op de 100 meter vrij. Nadat haar concurrente Cate Campbell zondag op de estafette van de 4x100 vrij als startzwemster voor Australië een toptijd van 52.33 neerzette was het duidelijk dat niet de regerend olympisch kampioene Kromowidjojo, maar Campbell de favoriet is.

Gisteren plaatste Kromowidjojo zich met een tijd van 53.29 als derde voor de finale van de 100 vrij, die vandaag gezwommen wordt. De Zweedse Sarah Sjöström gaat met 52.87 als snelste de finale in. Campbell plaatste zich als tweede snelste zwemmer in een tijd van 53.09 en Femke Heemskerk met 53.68 als vierde. "De echte vechtlust komt pas morgen", verzekerde Kromowidjojo. "Ik denk dat ik nog wel harder kan. Een 52'er moet er wel inzitten. Maar Cate Campbell gaat ook nog wel een stuk harder. Dus het gaat spannend worden."

Kromowidjojo vermoedt dat Campbell, die als een speer wegging in 25.36, het in de halve finale rustig aan deed. "Of ja, rustig. Deze tijden zijn niet rustig, maar ik verwacht dat er nog wel wat rek in zit."

Voor Sjöström is ze niet bang. "Ze won de 100 vlinder maar op de 200 vrij ging ze niet zo hard. We moeten nog maar eens zien wat ze morgen gaat doen. Campbell is in ieder geval de favoriet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden