Ongenode gasten

RTL komt naar u toe, deze zomer. Met het programma ’Ik kom bij je eten’ schuiven diverse presentatoren aan bij bekende, maar vooral onbekende Nederlanders. Wie denkt dat het programma smakelijk en inspirerend is, voelt zich na één aflevering toch vooral een voyeur met plaatsvervangende schaamte.

We zien Quinty Trustful barbecueënd in Zeewolde met een stel hippe wakeborders, Derek Ogilvie bij soapsterretje Gigi Ravelli, de flirterige Vivian Slingerland bij musicalster Nurlaila Karim en Jessica Mendels bij een Brabantse toneelvereniging. Het amateuristische theatergezelschap doet een toneelstukje en Mendels mag een boom zijn. In een andere aflevering maakt Slingerland zich belachelijk door een hap te nemen van een pepertje. Tegen de pittige smaak krijgt ze van Nurlaila Karim, een Nederlandse met Indonesische wortels, een suikerklontje. Met tranen in haar ogen stamelt Slingerland: „Werkt dat?”

Uiteraard wordt het luchtige zomerprogramma gesponsord door een supermarktketen waar ’Harm-Jan de barbecueman’ elke aflevering boodschappen haalt voor een feestelijke barbecue. In de winkel maakt hij een praatje met een vrolijke vakkenvuller die dan ’spontaan’ een barbecue-tip geeft. Alles bij dit vaste onderdeel van het programma is enorm: het boodschappenautootje is een reusachtige blauwglimmende pickup, de barbecue is het grootste model van een niet nader te specificeren barbecue-merk en natuurlijk Harm-Jan zelf die, zoals een echte RTL-man betaamt, rondbuikig de plaats achter de barbecue inneemt.

De enige die nog redelijk wegkomt in het programma is presentatrice Angela Groothuizen. De aflevering dat ze gaat eten bij Erik Hulzebosch is zelfs vermakelijk. De nauwelijks verstaanbare marathonschaatser laat zich meteen van zijn beste kant zien door te laat bij zijn eigen huis aan te komen. Na een korte rondleiding in zijn woonboerderij neemt hij haar mee naar de nieuwe skeelerbaan bij hem om de hoek. Groothuizen, in een stemmig rood jurkje met valhelm, krijgt een paar skates aan en wordt de baan opgeduwd.

Daarna moet Hulzebosch aan de slag, Hij is kennelijk niet erg kookbegaafd en hij oppert het idee om ’gewoon patat te halen’. Maar het is de bedoeling dat hij zelf een maaltijd in elkaar zet en bovendien verheugde Groothuizen zich juist op lekkere verse groente van het land. Ze treffen elkaar in het midden: Hulzebosch, gehuld in een schort met Delfts Blauwe opdruk, bakt pannenkoeken.

Na het eten krijgen we een andere kant van Hulzebosch voorgeschoteld. Hij laat in zijn privéstudio horen dat hij tien jaar geleden niet voor niets winnaar was van het obscure televisieprogramma ’So you wannabe a popstar’ en brengt nog even in opvallend perfect Algemeen Beschaafd Nederlands een Marco Borsato-kraker ten gehore.

Door goede voorbereiding en oprechte interesse („ik zag op Youtube dat je best leuk kunt zingen”) van Groothuizen in Hulzebosch wordt het ondanks het luchtige karakter van het ’Ik kom bij je eten’ toch een informatief interview. En dat is hard nodig om de rest van het programma draaglijk te houden.

In dezelfde aflevering probeert wederom Vivian Slingerland met een mond vol kersen een serieus interview te houden met een groep mensen die een inzameling heeft gedaan voor een goed doel in Sierra Leone. Beelden van magere kindjes worden afgewisseld met die van schransende Hollanders. „Mijn kleinkind heeft het gewicht van drie kinderen daar” vertelt de initiatiefnemer van het project. „Leuk hoor, veel succes. Ga ik nu even bij Henk kijken” roept Vivian enthousiast.

Op de achtergrond staat ’Harm-Jan de barbecue-man’ in een te strak schort met de pakkende leus „of je worst lust” een stel tilapiafilets te verschroeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden