Ongemakkelijke banden tussen Al-Kaida en Syrische rebellen

Washington eist dat Vrije Syrische Leger de banden met de djihadisten verbreekt

Het bondgenootschap tussen het prowesterse Vrije Syrische Leger (FSA) en Al-Kaida in Syrië (Al-Noesra) is een publiek geheim. In Syrië trekken de strijders van de groeperingen bijna overal gezamenlijk op. De samenwerking verloopt zelfs zo openlijk, dat het voor Washington onmogelijk is om de alliantie nog langer te gedogen.

De Amerikaanse regering eist nu dat 'de legitieme Syrische oppositie en degenen die hen wensen te steunen' de vriendschap met Al-Noesra beëindigen. Volgens Washington probeert de djihadistische beweging 'sympathie te winnen bij de internationale gemeenschap' met hulp van deze oppositiegroepen. Tegelijkertijd vrezen de VS dat Al-Noesra aanvallen voorbereid op westerse doelen.

Vertegenwoordigers van de pro-westerse oppositie verzetten zich al eerder hevig tegen de Amerikaanse beslissing om Al-Noesra op de terreurlijst te zetten. Zolang 'alle wapens van de rebellen gericht staan' op het 'criminele' regime van Basjar al-Assad is er niks aan de hand, stelde de Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib eind 2012. Ondanks dat de meeste slachtoffers van Al-Noesra burgers en rivaliserende djihadisten zijn, bleef de coalitie met het FSA overeind.

De Amerikanen maken geen onderscheid meer tussen alle verschillende takken: Al-Noesra is onderdeel Al-Kaida, en met de laatste verkeren zij in oorlog. Dat het Washington menens is, merkte ook het olierijke staatje Koeweit vorige maand. Het land werd door de Amerikanen beschuldigd van het financieren van de djihad in Syrië. De beschuldiging richtte zich specifiek tot de Koeweitse minister van justitie: Nayef al-Ajmi. Hij nam begin deze week ontslag.

De politieke vleugel van het FSA heeft inmiddels gereageerd op de Amerikaanse waarschuwing. In een officiële verklaring ontkende de beweging banden te hebben met Al-Noesra. Als bewijs daarvoor refereerde de rebellenbeweging aan de strijd die het voert tegen de extremisten van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (Isis), ondanks dat deze groepering geen onderdeel is van Al-Kaida. Het ultra-gewelddadige Isis zou volgens het FSA in het geheim nauw samenwerken met het Assad-regime, en zelfs zijn gecreëerd door Damascus om de rebellen in diskrediet te brengen.

Dat het FSA zelf daar nog geen jaar geleden anders over dacht, blijkt onder meer uit de beelden die onlangs opdoken uit Noord-Syrië. In een gezamenlijke operatie bestormden rebellen van het Vrije Syrische Leger, Isis en Al-Noesra afgelopen augustus de luchtmachtbasis Menagh in de buurt van Aleppo, waarbij ze grote hoeveelheden wapens in handen kregen.

Triomfantelijk toont FSA-commandant Abdoel Jabbar al-Oqaidi de oorlogsbuit met op de achtergrond kapotgeschoten helikopters. Op het gebouw achter hem prijkt de vlag van Al-Kaida. De commandant bedankt de 'broeders' van Isis en Al-Noesra voor de vele offers die zij hebben gebracht, en de persoon links van hem in het bijzonder: de Egyptische djihadist en Isis-kopstuk Aboe Jandal.

De extremist bedankt op zijn beurt het FSA en noemde de inname van de luchtmachtbasis en de samenwerking een grote overwinning voor de revolutie. Even later zwoer Aboe Jandal vanuit dezelfde plek dat 'geen enkele alawiet' Syrië levend zal verlaten en hij de vrouw van Basjar al-Assad zou krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden