'Ongemakkelijk bezoek', maar Nederland weigert Eritreeër niet

mensenrechten - Een hoge adviseur van de Eritrese president komt in Nederland spreken.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Het ministerie van buitenlandse zaken vindt de komst van Yemane Gebreab naar Nederland hoogst 'ongemakkelijk', maar kan zijn bezoek niet tegenhouden. De adviseur van de Eritrese president heeft namelijk al een visum voor de Schengen-landen, en heeft daarmee automatisch toegang tot Nederland.

Uit de tekst die het departement gistermiddag verspreidde, blijkt dat Nederland behoorlijk met de kwestie in zijn maag zit. Na de uitzetting van de Turkse minister voor gezinszaken Fatma Kaya die drie weken geleden in Rotterdam campagne wilde voeren voor een 'ja' bij het Turkse referendum, waren de ogen gericht op de komst van de Eritreeër. Ook deze vertegenwoordiger komt namens een buitenlandse overheid de politiek van het heersende regime uitdragen, terwijl Nederland veel vluchtelingen kent die diezelfde regering juist zijn ontvlucht.

Na hoog diplomatiek overleg moest Buitenlandse Zaken gisteren tot de conclusie komen dat ze Yemane Gebreab liever ziet gaan dan komen omdat hij een vertegenwoordiger is van een regering die de mensenrechten niet respecteert.Het bezoek van Gebreab zal daarom door Nederland niet worden gefaciliteerd. Hij krijgt geen escorte en moet het zonder beveiligers doen. Ook zal hij niet door de Nederlandse regering of door hoge ambtenaren worden ontvangen. "Maar waarom eigenlijk niet?" vraagt Jan Abbink, Oost-Afrikaspecialist van het Afrika Studie Centrum in Leiden, zich af. "Als hij toch komt, kun je beter een kritische dialoog met hem voeren. Nederland hoeft geen rode loper uit te rollen, maar een gesprek over verbeteringen die zowel Eritrea als Nederland dienen lijkt me zinvol."

undefined

Eritrea dienen

Gebreab, de tweede man van Eritrea, is gast op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van regeringspartij YFPDJ, tevens de enig toegestane partij in Eritrea. Die organiseert de samenkomsten eens per jaar, steeds in een ander Europees land. Ze zijn volgens de organisatie bedoeld om 'Eritrese jongeren te activeren en actief te betrekken bij het dienen van hun gemeenschappen en het dienen van het belang van Eritrea.'

Critici denken dat het regime zo grip wil krijgen op de diaspora van Eritreeërs in Europa. De Nederlandse regering kwam na de publicatie van het rapport 'Niets is wat het lijkt' dat in opdracht van minister Asscher (integratie) in 2016 werd uitgebracht, ook tot de conclusie dat via de Eritrese ambassade verregaande controle op naar Nederland gevluchte landgenoten wordt uitgeoefend. Er zou daarom sprake zijn van 'een lange arm'. In veel gevallen worden zij zelfs onder druk gezet om twee procent van hun inkomen aan het moederland af te dragen.

Er wonen in Nederland zo'n 20.000 Eritreeërs. De grootste groep kwam in de jaren tachtig, de laatste grote instroom begon in 2014 en duurt nog voort. Oorzaken zijn de soms bijna levenslange militaire dienstplicht en de systematische mensenrechtenschendingen in het land, zoals moord, verkrachting en mishandeling. Dat concludeerde een speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties vorig jaar op basis van interviews met honderden Eritreeërs in vluchtelingenkampen buiten het land. Tot het geïsoleerde land zelf kregen de onderzoekers geen toegang.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden