'Ongelukkige' discussie over diplomatie rond vliegramp

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - “Nogal ongelukkig”, noemt het ministerie van buitenlandse zaken de discussie die is ontstaan over de diplomatieke inspanningen van Nederland om in Marokko de lichamen vrij te krijgen van vier Nederlandse slachtoffers van de vliegramp bij Agadir.

Buitenlandse zaken verwerpt de harde beschuldigingen van dr. David Pinto van het Intercultureel Instituut te Groningen, die bemiddelde tussen de Nederlandse nabestaanden en de Marokkaanse autoriteiten. “De beschuldigingen zijn volkomen uit de lucht gegrepen”.

Pinto zegt dat Marokko bereid was de massabegrafenis van de slachtoffers van de ramp uit te stellen en het Nederlandse Rampen identificatie team (RIT) te ontvangen. De persoonlijke adviseur van koning Hassan zou dat aan Pinto hebben bevestigd. Dat het RIT desondanks niet afreisde, is volgens Pinto te wijten aan bureaucratie van de ergste soort. De Nederlandse ambassade en het ministerie van buitenlandse zaken zouden eindeloos op 'papieren' uit Marokko hebben zitten wachten. “En toen was het te laat.”

Het ministerie van buitenlandse zaken is zeer verbaasd over de uitspraken van de Groningse communicatiedeskundige. “Vanaf de eerste dag heeft Nederland Marokko aangeboden het RIT te sturen. De ambassadeur heeft zich er zeer sterk voor gemaakt en op een heel wat hoger diplomatiek niveau dan meneer Pinto”, zei de woordvoeder van het ministerie. Uiteindelijk wilde Marokko toch een massabegrafenis zonder idenficatie.

De begrafenis werd één dag uitgesteld onder diplomatieke druk van Nederland en andere landen. Ook op dit punt beweert dr. Pinto dat de Nederlandse diplomatie het heeft laten afweten: “Dat uitstel heb ik door mijn contacten in Marokko voor elkaar gekregen. De waarnemend ambassadeur heeft nog tegen me gezegd dat hij het wonderlijk vond dat het mij wèl gelukt was.” Pinto is joods, en groeide op in Marokko. Daarom werd hij in deze kwestie door de nabestaanden aangezocht te bemiddelen.

Gisteren zijn de slachtoffers van de vliegramp in Marokko begraven op een islamitische begraafplaats bij Agadir. Bij de begrafenis waren veel nabestaanden en diplomatieke vertegenwoordigers aanwezig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden