Ongeluk op vrijdag de dertiende, bijgeloof of niet?

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het is vandaag vrijdag de dertiende. Voor bijgelovigen een ongeluksdag, voor anderen een 'doodnormale' dag. Toch voltrokken zich in de wereld een aantal grote rampen op vrijdag de dertiende.

Sanne Riepema

Waarom vrijdag de dertiende is bestempeld als ongeluksdag is eenvoudig te verklaren. Vrijdag is de dag waarop Jezus werd gekruisigd. Het getal dertien is een ongeluksgetal voor christenen, dat is terug te brengen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanwezig waren. Als een vrijdag samenvalt met dit ongeluksgetal, moet deze dag volgens christelijken wel extra ongeluk veroorzaken. De vrijdag heeft verder een kwade naam gekregen omdat op die dag door de Romeinen doodvonnissen werden voltrokken. Ook in Engeland werd de doodstraf op een vrijdag voltrokken.

Grote rampen op vrijdag de dertiende

Costa Concordia
Het cruiseschip Costa Concordia liep dit jaar op vrijdag 13 januari op een rots vlakbij de kust van het Toscaanse eilandje Isola del Giglio. Kapitein Francesco Schettino verklaarde onlangs afgeleid te zijn door een telefoontje. Het cruiseschip sloeg lek en kapseisde, waarbij 32 mensen om het leven kwamen. Het gigantische schip was 300 meter lang en had dertien verdiepingen. Toeval, of niet?

null Beeld ap
Beeld ap

Treinramp Weesp
Op vrijdag 13 september 1918 vond bij Weesp de tweede grootste treinramp plaats uit de Nederlandse geschiedenis. Rond half elf in de ochtend reed de trein de helling op naar de brug over het Merwedekanaal, tussen Weesp en Amsterdam. Enkele tientallen meters voor de brug zakte de trein naar rechts weg en een groot deel van de trein stortte van de zeven meter hoge spoordijk naar beneden. De locomotief botste tegen de brug en wagons schoven in elkaar. In totaal verloren 41 mensen het leven en raakten 42 mensen gewond.

null Beeld

Twee vliegrampen op één dag
Op vrijdag 13 oktober 1972 vonden twee grote rampen plaats. Bij de Andesvliegramp stortte een vliegtuig neer in het ijskoude Andesgebergte met 45 inzittenden waarbij 29 mensen om het leven kwamen. 16 mensen overleefden de ramp, die bekend is geworden door de boeken en verfilmingen van de verhalen van de overlevenden. Na de crash moesten zij gedurende 72 dagen zien te overleven in vrieskoud en uiteindelijk waren zij zelfs genoodzaakt het vlees van de overledenen te eten om in leven te blijven.

Tot overmaat van ramp stortte in Moskou diezelfde dag ook een vliegtuig neer waarbij alle 174 inzittenden omkwamen. Het toestel was vanaf Leningrad onderweg naar Moskou en stortte neer toen het voor de derde keer een landingspoging inzette. Het weer was erg slecht, waardoor eerdere pogingen waren mislukt.

Ethan Hawke in de film 'Alive' uit 1993, de verfilming van de ramp in het Andesgebergte. Beeld anp kippa
Ethan Hawke in de film 'Alive' uit 1993, de verfilming van de ramp in het Andesgebergte.Beeld anp kippa

Bijgeloof of niet?
Het ANP meldt vandaag dat automobilisten op vrijdag de dertiende vaker te maken krijgen met een ster of een barst in de voorruit of een ingeslagen zij- of achterruit. Uit onderzoek van Carglass blijkt dat er op deze ongeluksdag in totaal zes procent meer schadegevallen gemeld worden dan op een gewone vrijdag. Opvallend is dat het Centrum voor Verzekeringsstatistiek juist minder ongevalmeldingen registreert op vrijdag de dertiende dan op andere dagen.

Is het te verklaren waarom er zoveel ongeluk plaatsvindt op vrijdag de dertiende? Gedeeltelijk wel, in een periode van 400 jaar valt de dertiende namelijk 688 keer op een vrijdag. Dat is meer dan op andere dagen. Ben je liever voorbereid op deze ongeluksdag? Je weet dat er een vrijdag de dertiende zit aan te komen als de maand begint op een zondag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden