Ongeloof op scholen na noodlottig ongeval

fatale aanrijding | Een lerarenechtpaar werd in Tilburg doodgereden. De dader reed door en meldde zich pas later bij de politie.

Tot gisteren hingen er slingers in basisschool de Wereldwijzer in Dordrecht. Meester Bert was namelijk veertig jaar in dienst. "We gingen feesten en nu pakt het anders uit", zegt directrice Leny Tholhuijsen. Bert (62) en zijn vrouw Henriëtte van der Veeken (59) overleden donderdag na een ongeluk op de Bredaseweg in Tilburg.

Het echtpaar uit Rijen stak bij een bushalte de weg over. Vanuit het centrum van Tilburg kwam een auto aangereden die hen schepte. Bert van der Veeken smakte op de ruit van een nabij geparkeerde auto. Zijn vrouw werd meegesleurd en belandde verderop op de grond, aldus de politie. Omstanders die toesnelden konden niets meer betekenen.

Vlak voor het ongeluk kwam een bus aanrijden, zegt politiewoordvoerder Eric Passchier. "De kans is aanwezig dat de auto vlak voor de aanrijding de bus heeft ingehaald, maar dat is geen vaststaand feit." Wel staat vast dat de auto na het ongeluk doorreed. Later werd de wagen gevonden door de politie.

Diezelfde avond spoorden agenten de eigenaar op, een 20-jarige Tilburgse jongen. Hij verklaarde direct niet gereden te hebben. Om half twee 's nachts meldde zijn 23-jarige broer zich op het politiebureau, die de schuld op zich nam. Of de broers samen in de auto zaten, is nog onduidelijk.

Volgens getuigen zat er maar één iemand in de auto, zegt Passchier. "Wij hebben al veel puzzelstukjes verzameld. Maar het onderzoek zal nog weken, zo niet maanden duren." Volgens de woordvoerder lijkt het er niet op dat er sprake was van opzet.

Directrice Leny Tholhuijsen van De Wereldwijzer heeft vanmorgen alle ouders gebeld met het nieuws. Die hebben hun kinderen opgehaald. "Veel kinderen waren overstuur. De ouders reageerden met ongeloof. Bert genoot nog zo van de contacten met zijn leerlingen en met ons, zeggen ze."

De leraar begon zijn carrière op de school in Dordrecht en ging er nooit weg. "Ook al moest hij er ver voor reizen", zegt Tholhuijsen. "Bert was erg geliefd. De kinderen kenden hem vooral als de verhalenverteller. Hij vertelde over de plaatsen die hij bezocht had en de dingen die hij meemaakte."

Henriëtte van der Veeken werkte net als haar man in het onderwijs. Zij gaf les aan groep drie op basisschool De Brakken in Rijen. "Dit is een schok voor de Rijense gemeenschap. Zij heeft waarschijnlijk het halve dorp in de klas gehad", zei burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen tegen de regionale krant BN De Stem.

Elf jaar geleden werkte ook Henriëtte op de Dordtse basisschool De Wereldwijzer, vertelt directeur Tholhuijsen. "De twee waren samen één omdat ze de liefde voor het vak deelden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden