Ongeloof in Pakistaanse stad na actie Amerikanen

Een Pakistaanse militair op het huis in Abbottabad, waar, volgens de Amerikanen Osama bin Laden woonde.Beeld ap

'De media zeggen dat hij dood is. Ik denk van niet. Hij leeft in de harten van mensen. Bovendien is hij dapper. Hij was geen moordenaar. Hij motiveerde juist om de strijd tegen onrecht voort te zetten', vindt Rizwan.

De Pakistaanse student zegt dat hij in de nacht van zondag op maandag twee of drie explosies hoorde. Een paar straten verderop zag hij vlammen oplaaien. Maar hij kon om half twee in de ochtend niet meer in de buurt komen van de brand. Een buurman, Mohammad Ilyas, zegt dat simpelweg niet te verifiëren is of Bin Laden gedood is. "We weten het niet. President Obama weet het ook niet, want hij zit in Amerika en niet hier. We weten het pas zeker als we zien dat hij dood is."

De foto die Pakistaanse televisiezenders laten zien van het hoofd van de dode Bin Laden vindt hij niet afdoende. "Die kan gemanipuleerd zijn." Hij gelooft gewoon niet dat Bin Laden in zijn stad is omgekomen. "De wereld liegt. Ik geloof niet dat een belangrijk man als Osama hier verbleef. Dit is een stad. De huizen staan dicht bij elkaar. Hoe kan hij zich hier verschuilen?"

Na de Amerikaanse operatie sloten Pakistaanse veiligheidsdiensten het gebied bliksemsnel af. Enkele lokale media wisten wat opnames van de buitenkant van het huis te maken. Een militair houdt de wacht op het dak. Verder is er niets te zien.

Zo op het oog lijkt Abbottabad zelfs een rustig stadje. Een paar toeristen eten een ijsje. Ze weten niets van de dood van Osama bin Laden. Als de eerste controlepost in de buurt van de villa waar Osama bin Laden zich schuilhield in zicht komt, verandert de sfeer. De media moeten zich er vlak achter verzamelen en liefst geen stap verder zetten. Van sommigen die dat toch proberen wordt bandmateriaal in beslag genomen en af en toe ook camera's, zeggen journalisten. De tweede barrière lijkt onneembaar. Het leger en de politie schermen het gebied af en verzoeken belangstellenden in het gras te wachten.

Bewoners van de garnizoenstad, waar Pakistans hoge legerofficieren worden opgeleid, kijken belangstellend toe. De meesten zeggen geen idee te hebben gehad dat Osama bin Laden zich uitgerekend in hun goed bewaakte stad schuilhield. Ethisham, die in Abbottabad de zomer doorbrengt zoals veel rijkere Pakistanen, is ook verbaasd. "Ik had nooit gedacht dat hij hier zou zijn", zegt hij lachend.

Veel Pakistanen geloven dat de honderden aanslagen in Pakistan in de afgelopen jaren een gevolg zijn van de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan en Pakistan. De acties die de VS uitvoeren tegen moslimextremisten van de taliban en Al-Kaida voeden de woede van zelfmoordenaars die vervolgens aanslagen plegen op iedereen die de Pakistaanse overheid goed gezind is.

Ethisham is mede daarom blij dat Osama bin Laden dood is. "Nu de Amerikanen hem te pakken hebben, kunnen ze vertrekken. Dan kunnen wij weer vredig leven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden