Ongeloof heerst bij afgewezen hulporganisaties

Economie, ecologie en aidsbestrijding zijn de grootste slachtoffers van een eerste schifting onder subsidieaanvragers in de sector ontwikkelingssamenwerking. Op de burelen van onder meer IUCN NL (ecologie), Solidaridad (eerlijke handel) en het Aids Fonds is de afwijzing als een bom ingeslagen.

Gisteren bogen de directies van 23 organisaties zich over de gevolgen van hun afwijzing. Twintig organisaties haalden opgelucht adem. Zij mogen door naar de tweede ronde. Voor 1 juli moeten zij hun plannen inleveren waarop een nieuwe beoordeling volgt of zij in aanmerking komen voor een subsidiepot van 2,125 miljard euro voor vijf jaar.

Veel organisaties tastten gisteren nog in het duister over de reden van hun afwijzing. Bij Solidaridad, in het vorige subsidiestelsel zo ongeveer de beste leerling uit klas, heerst ongeloof. Directeur Nico Roozen, grondlegger van het Max Havelaar-keurmerk, vindt de afwijzing „dramatisch”. Directeur Willem Ferwerda van IUCN NL – voor 70 procent afhankelijk van overheidsgeld – noemde het nu afgewezen voorstel waaraan zijn team de afgelopen anderhalf jaar heeft gewerkt „het beste ooit”. Met dat geld worden projecten gefinancierd in ontwikkelingslanden. De afwijzing is vooral een slag voor de 330 partners die door IUCN worden bediend.

Buitenlandse Zaken heeft nog geen rapporten vrijgegeven die de afwijzingen kunnen verklaren. Uit een vergelijking tussen de afgewezen hulporganisaties en de clubs die de tweede ronde halen, blijkt dat de meer klassieke, die een breed pakket aanbieden, de eerste drempel zijn overgekomen. Daaronder ICCO, Oxfam Novib, Cordaid en Hivos. De allianties rond die vier zijn goed voor een aanvraag van 2 miljard voor vijf jaar, zeg maar de beschikbare pot.

De op gezondheidszorg gerichte aanvragers, de allianties rond het Aids Fonds (104 miljoen euro) en PharmAcces (bijna 37 miljoen) vallen af. Dat geldt ook voor aanvragers die armoede willen bestrijden via handel en duurzaam ondernemen. Solidaridad ging een alliantie aan met het Wereld Natuur Fonds, vroeg 68 miljoen voor vijf jaar en krijgt niets. De Ecosystem alliantie met IUCN, Both Ends en de Wetlands international foundation vroeg 69 miljoen euro, en krijgt ook niets. Volgens IUCN NL-directeur Ferwerda is de afgelopen jaren veelvuldig gekeken naar het vergroenen van de ontwikkelingssamenwerking, werd steeds vaker gekeken naar de relatie tussen ecosystemen, armoede en economie, maar is dat proces blijkbaar gestopt.

Een vergelijkbare redenering kan opgaan voor de afwijzingen van Solidaridad (met WNF) en de Fair Trade alliantie. Die laatste, met onder meer Fair Trade Original, het handelsprogramma van ICCO, de Fair Wear foundation en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels ziet een aanvraag voor 40 miljoen de mist in gaan. De laatste drie allianties hebben gemeen dat armoedebestrijding en duurzaamheid samengaan. De overheid is van die koppeling doordrongen en probeert via aanbestedingen, van rijk tot gemeente, een goed voorbeeld te geven door bijvoorbeeld ambtenaren eerlijke koffie te laten drinken. Een eerste voorzichtige conclusie moet zijn, dat tussen aanbestedingsbeleid en subsidiebeleid een gat gaapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden