Ongekende schoonheid

Afgelopen weekend werd een start gemaakt met de tweede round robin van de MK. Het was zo ingedeeld dat de zes onderste teams tegen de zes bovenste moesten spelen (in het slotweekend, op 13 en 14 december, worden de laatste vijf wedstrijden gespeeld).

Crash (Leiden, Brink-Van Prooijen en Eskes-Sprinkuizen) deden de beste zaken. In de laatste vier wedstrijden haalden ze uit met een score van 95 WP's! Hierdoor hebben ze Modalfa van de eerste plaats verdrongen.

De stand is enigszins vertekend omdat de wedstrijd De Lombard en 't Ontstein 1, op zondagochtend, niet gespeeld kon worden. Erik Oltmans had zich die ochtend ziek gemeld en invallers waren niet voorhanden. Dit leidde tot een automatische straf van 10 VP's; de wedstrijd moet op een later tijdstip ingehaald worden. 't Onstein zal misschien nog wel in beroep gaan, maar of dat veel kans van slagen zal hebben, moet worden betwijfeld.

Het waren weer zes bewogen wedstrijden. In tegenstelling tot het gooi- en smijtwerk dat er vaak vertoond wordt, draaide het deze keer veel meer om (afspeel)techniek. Dit spel vormde het absolute hoogtepunt (Zie diagram 1), een spel van ongekende schoonheid.

Zo boden Harings-Kroes ('t Onstein 2).

West Noord Oost Zuid

- 1 1 2

pas 2 pas 2 1)

pas 3 pas 3 2)

pas 4 2) pas 4 1)

pas 4 2) pas 4SA

pas 5 pas 6

pas pas pas

1) Manche-forcing wachtbod

2) Controle (ruiten troef)

West kwam uit met schoppen voor de aas. Harings, de leider, speelde H en troefde een schoppen. Hierna ging het ruiten voor de aas en ruiten na voor de leider.

Het spel lijkt kansloos, omdat de twee ontbrekende heren achter de aas zitten. De leider speelde eerst nog een paar ronden troef. De vijfkaart eindpositie die bereikt werd zag er als volgt uit (Zie diagram 2):

Hoe moeten OW verdedigen als zuid de voorlaatste ruiten uitspeelt? Er onstaat een uiterst zeldzame troefdwang/guard squeeze.

Stel west gooit een harten weg, in dummy gaat V weg. Nu zit oost in de een troefdwang: als hij harten weggooit, speelt de leider A (B en H vallen en hij kan via een afgetroefde klaveren zijn vrije 8 nog bereiken), gooit hij klaveren, dan kan de leider H eruit troeven en met A de dummy bereiken om als laatste slag de vrije B te maken.

Stel west gooit op de voorlaatste ruiten een klaveren weg (hetgeen in de praktijk gebeurde), uit de dummy weer V weg, oost kan nu 7 missen. Hierna speelde de leider V naar de aas en B na(!), waardoor hij H eruit kon troeven en 8 hoog werd!

Een hoogstandje dat nog tweemaal gekopieerd werd (onder anderen door Jan Jansma).

Hadden OW het de leider niet moeilijker kunnen maken? Misschien had oost moeten doubleren om west op het spoor van een andere uitkomst te zetten; met een harten- of klaverenuitkomst heeft de leider geen kans meer. Zelfs met ruiten uitkomst en ruiten na, gaat de leider down. Verder hadden OW de leider op een dwaalspoor kunnen zetten als west in de eindfiguur (Zie diagram 2) een harten had afgegooid en oost een klaveren. Als zuid hierna V speelt moet west 9 bijspelen! Nu kan de leider het spel verkeerd taxeren. Hij zou kunnen denken dat west nog 109 sec had en HB en oost H43 en 7, maar het gaat wel erg diep om dit allemaal aan tafel te bedenken.

Ook op dit spel moesten de verdedigers Nab-Paulissen (Modalfa) op hun qui-vive zijn (Zie diagram 3).

West Noord Oost Zuid

Nab Paulis-

sen

- - - pas

pas 2 1) pas 2 2)

pas 3 3) pas 4 4)

pas 4 4) pas 5 4)

pas 6 pas pas

pas

1) Zwak met de hoge kleuren of een willekeurig sterk spel

2) Voorkeur voor harten (tegenover een zwakke hand met hoge kleuren)

3) Manche-forcing (schoppen troef)

4) Controle-bod

Paulissen kwam uit met een kleine ruiten voor de aas van Nab, die speelde ruiten na (?). Nab-Paulissen hadden geluk dat de leider de winnende speelwijze niet vond: de tweede ruiten troeven, met schoppen oversteken, nog een ruiten troeven en alle troeven draaien. Met nog één troef te gaan houdt de leider in de dummy over AH3 B en 9, oost moet de hartendekking en ruitendekking intact houden. Op de laatste troef gaat in de dummy 3 weg, waarna oost op AH in onoverkomelijke afgooiproblemen komt.

Nab had dit kunnen voorkomen door in de tweede slag harten na te spelen, waardoor de communicatie verbroken wordt. Zelfs klaveren- of troefnaspel had de leider geen enkele legale maakkans gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden