Ongekend verlies Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland moet boeten voor de vele overnames van de laatste jaren. De bank heeft over 2008 een historisch verlies geleden.

De 282 jaar oude Britse bank Royal Bank of Scotland heeft vorig jaar een verlies geboekt van omgerekend 31 miljard euro. Het is het grootste verlies van een bedrijf in de Britse geschiedenis.

Niet alleen heeft de bank meer dan 8 miljard euro verlies geleden op de gewone bedrijfsuitoefening, ook werd er voor meer dan 22 miljard euro afgeschreven op de waarde van aankopen en slechte investeringen.

De bank, die inmiddels voor 70 procent in handen is van de Britse overheid, moet een zware tol betalen voor de overnames die de afgelopen zeven, acht jaar onder het voorzitterschap van de afgetreden Fred Goodwin zijn gedaan. Met name de aankoop van ABN Amro, ongeveer drie maanden voordat de kredietcrisis in alle hevigheid uitbrak, heeft de bank doen wegzinken in het moeras.

Gisteren, tijdens een reactie op de cijfers van de bank, sprak de Britse premier Gordon Brown over „volstrekt onverantwoorde investeringen op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de aankoop van delen van ABN Amro”. Onder Goodwin is voor 90 miljard dollar overal ter wereld geshopt, inclusief de acquisitie van ABN Amro voor omgerekend 14,3 miljard euro (19 miljard dollar).

De restanten van ABN Amro die afgelopen najaar in handen kwamen van de Nederlandse staat, hebben over heel 2008 winst gemaakt. Dat liet de bank gisteren weten bij de publicatie van zijn voorlopige jaarcijfers.

ABN Amro als geheel denkt een positief resultaat van 3,5 miljard euro te kunnen melden. Dat was vooral te danken aan boekwinsten ter waarde van 16,5 miljard euro uit de verkoop van onderdelen, zoals de Braziliaanse poot Banco Real, Banca Antonveneta en de vermogensbeheeractiviteiten. Die boekwinsten compenseren een verlies van circa 13 miljard euro uit voortgezette activiteiten. Dat verlies schrijft ABN Amro vooral toe aan de zakenbankdivisie, die sinds 2007 in handen is van het Britse Royal Bank of Scotland.

De Britse overheid maakte gisteren bekend nog maar eens omgerekend 110 miljard euro over te hebben voor het verschaffen van liquiditeit aan de banken. Dat bedrag komt bovenop de in oktober vorig jaar al verstrekte 270 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden