Ongekend: PvdA verwerpt complete begroting VWS

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers. Beeld ANP
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers.Beeld ANP

Het gebeurt zelden, maar vandaag is het raak: de PvdA-fractie in de Tweede Kamer haalt de SP-collega's voor één keer links in. De PvdA-fractie zal vandaag de complete begroting van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) verwerpen, terwijl de SP voor zal stemmen.

Volgens PvdA-fractiewoordvoerder Eelke van der Veen is de begroting van minister Schippers op drijfzand gebaseerd. De cijfers zijn niet betrouwbaar. Tegelijk neemt de minister door snelle invoering van concurrentie tussen ziekenhuizen het risico van een enorme kostenexplosie in de zorg. Wat de PvdA-fractie ook niet zint, is dat de minister tijdens het debat over de VWS-begroting in november alle wijzigingsvoorstellen van de sociaal-democraten heeft verworpen. De 'ijzeren-heinigheid' waarmee de minister dat deed, neemt Van der Veen haar kwalijk, zei hij toen.

De PvdA staat met deze opstelling alleen in de Tweede Kamer. Zelfs de SP zal voor de begroting van VWS stemmen. Kamerlid Renske Leijten: "Door tegen de hele begroting te stemmen, zou je alle uitgaven blokkeren. Maar iedereen weet hoe wij over het beleid van deze minister denken. Wij waarderen het overigens dat de PvdA zo'n signaal afgeeft." Ook GroenLinks gaat niet zover als de PvdA. Linda Voortman: "Je praat over 63 miljard. Dat geld gaat deels ook naar goede dingen."

De SP-fractie heeft eerder wel tegen de begroting van defensie gestemd. Of dat ook dit jaar het geval zal zijn, is Leijten niet bekend. Vorig jaar verwierp de PvdA-fractie de defensie-begroting omdat de controle op de uitgaven te ondoorzichtig zou zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden