Ongekend potje zwartepieten

Even wat discussie leek het, zoals elk jaar, maar dit keer is de onrust over de kleur van de knecht wel heel groot

MICHAEL RAMAKER

Dat met het vallen van het eerste herfstblad het debat over het al dan niet racistische Sinterklaasfeest opspeelt, is al haast een traditie te noemen. Maar niet eerder werd de rol van Zwarte Piet zo hevig bediscussieerd als dit jaar. Hoe is het zo ver gekomen? En als het zover komt dat Zwarte Piet tot het verleden gaat behoren, wat zijn dan de alternatieven?

Begin oktober boog de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam zich over een twintigtal klachten die waren ingediend tegen een vergunning voor de Sinterklaasintocht op 17 november in de hoofdstad. Initiatiefnemer Quincy Gario noemde het karakter van Piet discriminerend en beledigend. Zijn medestanders legden een link tussen de rol van de knecht van de Sint en slavernij. Van burgers die niks tegen het feest hebben, kwam wat gemor over de actie, maar niet meer dan voorgaande jaren. Eventjes wat onrust, zoals elk jaar, en dan sterft de discussie haar jaarlijkse dood, zo leek het.

Maar zo ging het niet: nationale media haakten gretig in op het onderwerp, en na een aantal dagen had iedereen wel een mening over Piet. De opiniepagina's van de landelijke kranten stonden er vol van: de een vindt het een viering van racisme, de ander vindt dat we niet zo moeilijk moeten doen. Gario kwam zijn beklag doen in 'Pauw en Witteman', waarna tafelgast Henk Westbroek riep dat hij 'onzin zit te verkondigen'. In 'De Wereld Draait Door' noemde Prem Radhakishun de traditie 'een zwart-wit uiting die nog stamt uit de tijd van het kolonialisme'. NTR-baas Paul Römer, die elk jaar de intocht uitzendt, zei het gevoel van de mensen wel te begrijpen, maar zag vooralsnog geen reden om het feest alleen daarom af te schaffen.

De politiek kon dit jaar niet achterblijven in de discussie. De PVV van Wilders noemde alle commotie 'multicul gezeur'. Minister Bussemaker van cultuur liet weten zich liever niet te willen bemoeien met de discussie: "De regering is zich ervan bewust dat opvattingen over dit feest verschillen. Tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan." Ook premier Rutte probeerde zich niet aan het onderwerp te branden. "Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen", aldus de minister-president.

Een voorlopige oplossing die geopperd wordt om alle partijen tevreden te stemmen, is Piet letterlijk van kleur te doen verschieten. Verschillende organisaties die de Sinterklaasfeesten organiseren hebben al gezegd het niet erg te vinden om de kleur van Piet te veranderen. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren, is nog maar de vraag. De intocht in Amsterdam gaat gewoon door, en daar zullen zeker zeshonderd Pieten bij zijn. En voorlopig blijven ze nog steeds allemaal zwart.

Natuurlijk kan het ook anders. Hieronder op de foto's vijf voorbeelden van een andersgetinte Piet.

Oranje Piet

Blauwe Piet

Veeg Piet

Witte Piet

Blonde zwarte Piet

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden