Japan

Ongekend: Japanse minister gaat met vaderschapsverlof

De Japanse minister van milieu Shinjiro Koizumi wil verlof opnemen als zijn kind is geboren. Beeld AP
De Japanse minister van milieu Shinjiro Koizumi wil verlof opnemen als zijn kind is geboren.Beeld AP

Het moet een trendbreuk worden in Japan, waar mannen vooral hard werken: minister Koizumi van milieu neemt vaderschapsverlof op.

Ministers die ouderschapsverlof opnemen zijn overal zeldzaam. Een man die dat doet, en dan in Japan, is groot nieuws. Shinjiro Koizumi, minister van milieu, hoopt een voorbeeld te zijn voor zijn landgenoten die zich nu gedwongen voelen geen dag afwezig te zijn van hun werk.

Koizumi maakte woensdag bekend dat hij na de geboorte van zijn eerste kind, later deze maand, even thuis zal blijven. Zijn verlof zal twee weken duren, waarin hij ook nog deels van huis uit zal werken. Dat is in Japan al revolutionair, nooit eerder heeft een hoge politicus tijdelijk zijn post verlaten vanwege zijn thuissituatie.

Japan kent, met Zuid-Korea, de meest royale regeling voor ouderschapsverlof ter wereld, volgens de club van rijke industrielanden Oeso. Alle ouders hebben het recht een jaar thuis te blijven, gedeeltelijk betaald, na de geboorte van een kind. Deze regeling moet helpen het extreem lage geboortecijfer in Japan omhoog te krijgen.

Maar in de praktijk versterkt het ruime verlof juist de traditionele rolpatronen: 82 procent van de moeders maakt er gebruik van, tegen 6 procent van de mannen. Bij de overheid zijn de cijfers iets evenwichtiger, maar niet veel. En de mannen die ouderschapsverlof opnemen krijgen vaak te maken met pesten of discriminatie op het werk.

Een moeilijke beslissing

De afgelopen jaren zijn rechtszaken gevoerd door mannen die na terugkeer bij hun werkgever onder hun niveau geplaatst werden of zinloze taken kregen toebedeeld. Dit gebeurt overigens ook met vrouwen die na verlof weer aan het werk gaan, hun kansen op een carrière zijn dan vaak verkeken.

Koizumi noemde zijn besluit om verlof op te nemen ‘een moeilijke beslissing’. Maar hij wil een voorbeeld stellen. “Ik hoop dat op een dag een politicus die vaderschapsverlof opneemt, geen nieuws meer zal zijn.” Direct na zijn mededeling kreeg hij steun op sociale media, maar ook kritiek. Sommige Japanners vroegen zich af of hij zijn baan wel serieus neemt.

Progressieve Japanners hopen dat Koizumi’s besluit een trendbreuk in de samenleving zal zijn. Anderen zien het als een politieke zet van een relatief jonge politicus (38) die ooit premier wil worden, net als zijn vader. Junichiro Koizumi, die de regering leidde van 2001 tot 2006, was een van de populairste politici die Japan in de afgelopen decennia heeft gekend.

Koizumi junior is pas ruim een jaar minister, maar voordien was hij al bekend als zoon van de vroegere premier. Veel Japanners kennen hem ook vanwege zijn huwelijk met een bekende tv-presentatrice. Politieke analisten zien zijn benoeming tot minister door premier Shinzo Abe als een test: als Koizumi dit goed doet, kan hij wellicht opklimmen naar het hoogste ambt.

Abe is Japans langst zittende premier. Hij heeft eerder deze week aangegeven dat hij niet wil aanblijven na 2021, als zijn voorzitterschap van de regerende partij LDP afloopt. Naast Koizumi staan enkele meer ervaren politici klaar om het stokje over te nemen binnen de partij die sinds de oprichting in 1955 Japan vrijwel onafgebroken bestuurt.

Lees ook:

Kinderen? Japan heeft er geen tijd voor

De vergrijzing slaat hard toe in Japan. Twee kleuterleidsters vertellen over hun leven als werkende moeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden