Inauguratie

Ongekend felle toespraak van president Trump

null Beeld AFP
Beeld AFP

America first: dat is de boodschap die Donald Trump in zijn toespraak meermaals benadrukte. "Vanaf nu gaat het allemaal anders. Dit moment is jullie moment. Dit is jullie dag, dit is jullie viering. En de Verenigde Staten: dat is jullie land."

Jonathan Ploeg

Het beeld dat de 45e president van de Verenigde Staten van zijn land schetste was uiterst somber, maar geheel in lijn met zijn eerdere uitlatingen. Amerika is een wereldnatie in verval, die zo snel mogelijk uit een diep dal moet worden getrokken.

"Er staan grote uitdagingen voor onze deur, maar we zullen onze taak voltooien", begon hij. Ten eerste wil hij de macht die de elite van Washington heeft, terugbrengen naar het volk. "Al te lang heeft een kleine groepje de macht in handen, terwijl het volk de lasten draagt. Washington bloeide, maar het volk kon er niet van meegenieten. Daar gaat vanaf nu verandering in komen, daarom is dit is een historisch moment."

America first

"America first", was de kern van Trumps toespraak. Er wordt volgens hem veel te veel geld gestoken in andere landen, voornamelijk in het verdedigen van die landen. "We hebben andere landen rijk gemaakt, terwijl onze kracht en onze rijkdom verdween", zei hij.

"Elke beslissing over handel, over immigratie en andere dingen zullen voortaan worden gemaakt met het doel om Amerikaanse arbeiders en families te helpen." Deze vorm van 'protectie' zal volgens Trump leiden tot grote welvaart en rijkdom in eigen land. "Daar zal ik voor vechten met elke ademzucht. Ik zal jullie nooit teleurstellen. Amerika zal overwinningen boeken zoals nooit tevoren."

Hij gaf aan het geld in nieuwe wegen te willen investeren, en in vliegvelden en tunnels door het hele land. Daarbij geldt de regel: "Koop Amerikaans, en huur Amerikaans", doelend op het kopen van eigen producten en het gebruiken van eigen arbeiders. Hij legde daarbij de nadruk op het belang van eenheid en patriottisme. "Of je nou zwart, bruin of blank bent: we bloeden allemaal hetzelfde patriottistische rode bloed."

'Samen zullen we Amerika weer groot maken'

Trump belichtte ook de veiligheid van de Verenigde Staten. De president sprak zijn geloof uit in de krachten van het leger en de politie. Kort daarvoor legde hij de focus op het verslaan van terrorisme, en verklaarde de oorlog aan islamterrorisme. "We zullen ons verenigen, en tegen het islamitische terrorisme keren. Dat zullen wij compleet van de aardbodem uitroeien."

Trump sloot af met zijn campagneleus. "Jullie zullen niet langer genegeerd worden. Jullie stem, hoop en dromen bepalen het lot van de Verenigde Staten. We zullen Amerika weer sterk maken. We zullen Amerika weer rijk maken. We zullen Amerika weer trots maken. We zullen Amerika weer veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika weer groot maken."

Lees onder de video van Trumps toespraak de reacties van wereldleiders en Nederlandse politici.

Reacties

Europese leiders hebben geschokt gereageerd op de inauguratierede van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Europees Parlementslid Guy Verhofstadt noemde die speech vijandig. "We kunnen niet wachten en hopen op Amerikaanse steun en samenwerking. Europa moet zijn eigen lot en veiligheid in eigen handen nemen.''

De Duitse minister voor economische zaken en vice-bondskanselier Sigmar Gabriel liet weten dat Europa zich op moet maken voor 'een ruwe rit'. Hij vindt dat de Europese landen samen hun belangen moeten verdedigen. "Als Trump een handelsoorlog met China begint, hebben Duitsland en Europa een economische strategie nodig die gericht is op China en Azië.''

Ook de Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, 'zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden.'

Positieve geluiden waren er ook. Geert Wilders feliciteerde Trump op Twitter en liet weten diens voorbeeld te willen volgen. "Ook in Nederland moet de macht terug naar de mensen in het land. Het Nederlandse volk weer aan de macht!''

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto feliciteerde Trump ook en gaf aan de banden te willen aanhalen, maar waarschuwde meteen dat de Mexicaanse soevereiniteit, nationale belangen en bescherming van de bevolking het belangrijkst zijn. Trump zette kwaad bloed bij Mexicanen toen hij ze uitmaakte voor verkrachters en moordenaars tijdens de campagne. Daarom wil hij een muur bouwen aan de grens met het land, waar Mexico voor zou moeten betalen.

De Russische parlementariër Konstantin Kossatsjov vond Trumps speech indrukwekkend. ,,De nieuwe leider heeft nu alle kans een nieuwe bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis te schrijven.'' Ook voormalig Ukip-leider Nigel Farage was positief. De Brit noemde de rede van Trump zeer sterk. Hij kreeg bijval van VNL-Kamerlid Louis Bontes. Die noemde de toespraak 'indrukwekkend, inspirerend en bevlogen.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden