Ongeïnspireerde aanvang beurshandel

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen kwamen woensdag nauwelijks van hun plaats. Volgens handelaren houden beleggers hun kruit droog totdat de Federal Reserve duidelijkheid schept over extra steun voor de economie. Het besluit wordt echter pas genomen na het slot van de Europese aandelenmarkten.

Marktkenners gaan ervan uit dat de Fed 500 miljard dollar in de economie pompt door obligaties op te kopen. ,,Dat er steun komt staat vast. De enige verrassing zou kunnen zitten in de daadwerkelijke omvang en de termijn waarin het geld wordt uitgegeven'', aldus vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor.

Na ruim een half uur handelen noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,1 procent lager op 341,56 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven koerste eveneens 0,1 procent lager op 591,83 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de graadmeters tot 0,1 procent vooruit.

Aanvoerder AEX

Staalconcern ArcelorMittal voerde de AEX aan met een winst van ruim 1 procent ondanks een verlaagd oordeel over de kredietwaardigheid van het bedrijf op de lange termijn van Standard & Poor's. De kredietbeoordelaar ziet weinig ruimte voor verbetering nu het herstel in de staalmarkt afvlakt, maar ziet de financiële risico's op de korte termijn niet toenemen.

De financiële sector werd op sleeptouw genomen door Société Générale. De Franse bank presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht met een winstverdubbeling tot 896 miljoen euro. Het concern liet bovendien weten geen kapitaalsverhoging nodig te hebben om te voldoen aan de nieuwe bankregels, het zogeheten Basel III-akkoord. Société Générale won in Parijs 2,9 procent. Branchegenoten als Barclays, BNP Paribas en Commerzbank stegen tot 1 procent. Aegon en ING gingen tot 0,7 procent vooruit.

Wolters Kluwer

Uitgever Wolters Kluwer (plus 0,2 procent) maakte voorbeurs bekend de verwachtingen voor dit jaar te handhaven na drie 'solide' kwartalen. Het concern mikt onder meer op een winst per aandeel van 1,41 à 1,45 euro en een kostenbesparing van 125 miljoen euro.

De maker van elektronische componenten Neways verwacht dit jaar een omzet te behalen van meer dan 240 miljoen euro, fors hoger dan de 188 miljoen euro in 2009. Het aandeel was met een winst van ruim 3 procent de sterkste stijger op het Damrak.

De euro noteerde 1,4035 dollar, gelijk aan de koersverhouding bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden