'Ongeduldige menigte is gevaar'

Het Nederlands elftal in 1988 op de Amsterdamse grachten. Op zoveel publiek, zelfs op woonboten, had de stad niet gerekend. (FOTO HOLLANDSE HOOGTE )Beeld Fotograaf onbekend/Hollandse Hoo

Het was het grootste spontane volksfeest sinds de bevrijding. Eerst de triomftocht door de Amsterdamse grachten, daarna de huldiging op het Museumplein. Op 26 juni 1988 vierde een uitzinnige mensenmassa het Europees kampioenschap van Oranje.

Vooral de knotsgekke vaartocht is in het collectieve geheugen blijven hangen. Maar toenmalig burgemeester Ed van Thijn herinnert zich ook de schaduwzijde van het feest. „Het is een wonder dat er geen grote ongelukken hebben plaatsgevonden.”

Het Nederlands elftal landde een dag na de finalewedstrijd tegen de Sovjet-Unie op vliegveld Eindhoven. Daar ging het al fout, zegt Van Thijn. Hij wachtte het gezelschap op bij het Marinecomplex in Amsterdam. Het duurde zeker 3,5 uur voordat de spelersbus er arriveerde. „Het Museumplein stond toen al vol”, vertelt Van Thijn. „Mensen die vooraan stonden, werden tegen de hekken gedrukt en vielen flauw.”

Van Thijn zegt ’verbaasd’ te zijn dat hij deze dagen niemand over die lange rit hoort praten. Het is essentieel, zegt de oud-burgemeester, „dat de spelers op tijd zijn waar ze worden verwacht. Een ongeduldige menigte levert gevaren op.”

Tijdens het feestgedruis op de boot werd Van Thijn op de hoogte gehouden van de situatie op het Museumplein. Toen het gezelschap daar eindelijk arriveerde, was de ernst van de situatie meteen duidelijk.

Van Thijn nam het woord en vroeg de menigte een stap terug te doen. De mensen die vooraan tegen de hekken stonden gedrukt, hadden dringend lucht nodig. „Naar bobo’s werd niet geluisterd”, zegt Van Thijn nu. Zijn woorden waren vruchteloos. Toen Ruud Gullit de massa toesprak, ging het beter, maar de lol was er af. De festiviteiten werden versneld afgehandeld.

Achteraf gezien werd de stad totaal verrast door de enorme schare fans. Van Thijn schat het aantal toeschouwers op ruim een miljoen. Voor zo’n massa lagen geen draaiboeken klaar. Een inschattingsfout was ook het plaatsen van hoge hekken op het Museumplein, zegt hij nu. Mensen die in de verdrukking kwamen, konden er niet zelfstandig overheen klimmen.

Van Thijn heeft woensdag even met de kersverse Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gesproken over de aanstaande huldiging. „De gemeente weet precies wat er dit keer, mocht Nederland winnen, anders moet. Ik verwacht dat er nog meer publiek komt dan in 1988, maar voorzie nauwelijks problemen.”

(Trouw)
(Trouw)Beeld AFP
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden