Ongebondenheid nieuwe atletiekcoach komt goed uit

NIEUWEGEIN - Binnen de KNAU veroorzaakt de wegatletiek per traditie veel turbulentie. Desondanks maakt de ervaren bondscoach Bob Boverman er plaats voor het vrijwel onbeschreven blad Mattie de Vugt. De nieuwe kracht erkent dat de organisatie-structuur van de atletiekunie voor hem nog onbekend terrein is, maar daarentegen kan hij zijn neiging naar ongebondenheid in stelling brengen. Een eigenschap die het merendeel van de wegatleten koestert.

ROB VELTHUIS

Hoe vreemd was niet het traject dat De Vugt volgde naar georganiseerd sporten in het algemeen en het hardlopen in het bijzonder. De aansluiting bij een sportclub was in zijn geboortedorp Oudenbosch geen usance, dus toog De Vugt naar pleintjes en weilanden om er met vriendjes te voetballen. Op school volgde hij klakkeloos de weg die een onderwijzer lichamelijke opvoeding hem wees: wordt ook gymleraar. Met alle wijsheid die hij tijdens zijn studie op de academie opdeed, waagde hij zich als dertig plusser vrijwel ongetraind aan de marathon. Het was een onderling wedstrijdje van vrienden en kennissen, maar de haast traumatische ervaring die het voor De Vugt was, hield hem ruim een jaar verre van hardlopen. Nu weet hij beter: "Je hebt minstens drie of vier jaar loopervaring nodig voor de marathon. Ik kan de lopers in elk geval uitleggen hoe het niet moet. En dat geldt ook voor andere punten. Als atleet maak je in je gedrevenheid fouten, waarop je als trainer anderen al duizendendrie maal hebt gewezen. Kennelijk spelen dan toch andere dan rationele factoren een rol."

Latent had De Vugt voor zijn eerste marathon zijn duurvermogen al ervaren. Tijdens een cursus berggids vroeg hij zich tijdens een trektocht verbaasd af waarom de andere deelnemers zo ver achter hem bleven. Eenzelfde ervaring deed hij in militaire dienst op tijdens crossen en wielrentochten. Maar geen enkele maal stond hij stil bij de mogelijkheden die zich pas tussen zijn dertigste en veertigste levensjaar eindelijk manifesteerden. De Vugt heeft inmiddels meer dan twintig marathons gelopen; hij won twee maal de Midwintermarathon in Apeldoorn, was eens beste Nederlander in Amsterdam en bereikte in 1987 in het Belgische Berchem met 2.18.46 zijn persoonlijke top. Vorig jaar was de inmiddels 41-jarige laatbloeier tweede bij de veteranen in het wegcircuit. Komende zondag neemt De Vugt in Den Haag noodgedwongen afscheid van de actieve wedstrijdsport. De functie van bondscoach wegatletiek - en daarbij districts- en clubtrainer en leraar lichamelijke opvoeding en maatschappijleer in Eindhoven - zullen het merendeel van zijn tijd in beslag nemen.

Verschuiving

De aanstelling van De Vugt is het gevolg van een interne verschuiving binnen de KNAU. Haico Scharn bedankte als bondstrainer middenlange afstanden, waarna Bob Boverman - die als vakgroepcoordinator midden- en lange afstanden wel betrokken blijft bij de wegatletiek - van de weg naar de baan overstapte. Juist nu de wegatleten weer nadrukkelijk de oude klacht van gebrekkige of helemaal geen inspraak uiten, is zonder overleg met die achterban De Vugt uit de rijen der atleten in de bondsfunctie gehesen. Voornaamste klachten: de slechte programmering van weg- en crosscircuit en de regionalisering die ten koste gaat van centrale trainingen, die in tegenstelling tot bij de baanatletiek, als nuttige gelegenheden worden beschouwd voor het uitwisselen van ervaringen. Meer accent krijgen stages in de warmte of op hoogte.

De Vugt, die in het verleden een boek schreef over trainingsschema's voor lopers, zei tijdens de perspresentatie gisten zeer verrast te zijn geweest toen hij door de KNAU werd benaderd. Tegelijkertijd realiseerde hij zich dat het "geen makkelijke groep" betrof. "Tot heel recent heb ik samen met de atleten in de kleedkamer gezeten. Daar voel je dat er wrijvingen zijn met de bond. Het voordeel is, dat ik heb gevoeld wat van een coach wordt gevraagd. Aan de andere kant zit ik in een andere functie en zal er enige ruimte komen tussen het denken van de bondscoach en het denken van de atleet. Daarbij voel ik me geen insider in zaken en achtergronden van de KNAU. Daarom voel ik me nog erg onafhankelijk."

Dat zich wrijvingen voordoen, noemt de inwoner van Hilvarenbeek "bijna vanzelfsprekend" , gezien de vele nieuwe ontwikkelingen. Het aantal wedstrijd is enorm toegenomen, in circuits vond recent een bundeling van de voornaamste evenementen plaats en daarmee kwamen commerciele belangen nadrukkelijker op de voorgrond. Niet alleen die van sponsors, maar ook die van de atleten die zich steeds meer - soms tot het lachwekkende toe - laten vertegenwoordigen door managers. "Elke vooruitgang, elke nieuwe situatie brengt belangen met zich mee" , aldus De Vugt. "Die belangen wrijven nogal eens met elkaar, maar tegelijkertijd hebben ze de bedoeling dezelfde richting uit te gaan. Bang hoeven we er daarom niet voor te zijn, wel moeten we in zo goed mogelijk overleg naar wegen zoeken om die wrijvingen niet te groot te laten worden."

"De bondscoach is het doorsluisluik van ideeen, wensen en opvattingen van de atleten. Het is inderdaad waar dat die atleten vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun belangen. Dat vraagt van mij een duidelijk herkenbaar overleg. Dan denk ik niet direct aan de vorming van een atletencommissie, maar aan overleg voor of na belangrijke wedstrijden, wanneer dat makkelijk kan worden gerealiseerd. De contacten tussen bondscoach en atleten verliepen tot dusverre nogal terloops, in de informele sfeer. Misschien moet dat formeler gebeuren. Besluiten moeten zorgvuldig afgewogen bij de bond terecht komen. Hoe meer dat proces mede door atleten kan worden gestuurd, hoe zwaarder het belang is dat eraan wordt gehecht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden