Onervarenheid werd Temsamani fataal

De termijn van de eerste allochtone Belgische bewindsvrouwe is van korte duur geweest. Staatssecretaris Anissa Temsamani werd door het eerste zuchtje politieke tegenwind omvergeblazen.

BRUSSEL - ,,De socialisten hebben een stofzuiger gekocht'', smaalden hun politieke tegenstrevers kort na de Belgische verkiezingen met jaloezie. SP.A-fractievoorzitter en volksvriend Steve Stevaert werd in Vlaanderen een stemmenkanon, gesteund door een batterij mediagenieke, progressieve vrouwen die de zwevende kiezers snel van hun twijfel verlosten.

Anissa Temsamani (37) is een van hen. Afgelopen voorjaar haalde ze vele stemmen in een nog niet aangeboorde bevolkingsgroep: de kiezers van allochtone afkomst. Grote sympathie wekte de knappe Marokkaanse met haar levensrelaas. Ze werd geboren in Tanger, kwam als baby naar Mechelen, studeerde, kreeg drie kinderen, scheidde, werkte bij een bank, werd middenstander, ging failliet en belandde daarna in de politiek. Daar stootte ze bijna direct door naar het ambt van staatssecretaris voor arbeidsorganisatie en welzijn op het werk.

Vlaamse vrouwenbladen als Flair brachten haar verhaal in geuren en kleuren. Maar bij de eerste confrontatie met de politieke pers ging het mis. In haar curriculum vitae staat dat ze handelswetenschappen studeerde, maar nu blijkt dat ze die studie nooit afmaakte. Ze moest de studie afbreken omdat ze zwanger werd en heeft dus alleen middelbare school. Uit schaamte trad ze af.

Leugens over de cv zijn vanouds een politieke doodzonde, ook in Nederland. In 1982 stapte staatssecretaris Charles Swietert op na leugens over zijn loopbaan. Vorig jaar vertrok staatssecretaris Philomena Bijlhout wegens het verzwijgen van haar rol in een Surinaamse militie.

Logisch dus, de stap van Temsamani. Fractievoorzitter Stevaert wast zijn handen in onschuld. Hij verklaarde dat Temsamani zelf is opgestapt en dat de vraag wat hij haar anders zou hebben geadviseerd dus irrelevant is. Stevaert deed simpelweg twee zetten op het schaakbord: Temsamani wordt parlementslid, daarbij een ander SP.A-kamerlid verdrijvend, en de partij levert een nieuwe staatssecretaris. Dat is de 33-jarige europarlementariër Kathleen van Brempt.

Stevaert trekt zich de affaire niet persoonlijk aan, en niemand dwingt hem daartoe. Toch roept de zaak vragen op rond de vernieuwing die hij in zijn partij doorvoert. Toen hij Temsamani naar voren schoof, gaf hij zelf toe dat hij haar om haar profiel had uitverkoren, en niet om haar vakkennis.

Het gebrek aan ervaring lijkt haar fataal te zijn geworden. Toen Temsamani deze week besefte dat er een schandaal kon ontstaan raakte ze in paniek. De onthulling in een Vlaams tijdschrift werd eerst genegeerd door de andere media, maar kreeg vleugels na onhandig gehaspel van Temsamani rond een interview-afspraak met de krant De Standaard. In haar schrik bedacht ze zich dat haar faillissement haar ook parten kon gaan spelen. Ook een ontslag op staande voet, in een ver verleden, zat haar plotseling dwars.

Temsamani vluchtte, mogelijk onnodig. Voor een oud faillissement of een slecht afgelopen dienstverband draait een ervaren Belgische politicus zijn hand niet om. Maar zelfs de leugen over de cv had Temsamani kunnen omzeilen. In haar vorige baan, op het kabinet van een minister, kreeg ze het salaris van iemand met een middelbare-schoolopleiding. Zo bezien was haar studieniveau dus wel degelijk bekend, en was deze cv gewoon een 'foutje'.

Het is een truc, maar wel een die weinig ervaren politici achterwege hadden gelaten. Beter nog was het geweest als SP.A-voorman Stevaert Temsamani de kans had gegeven enige politieke ervaring op te doen, bijvoorbeeld als kamerlid. Dan was die foute cv er misschien nooit gekomen en had ze rustig carrière kunnen maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden