Onenigheid over lerarensalaris

De koopkracht van leraren blijft achter bij die van andere beroepsgroepen. Maar niet zoveel als onderwijsvakbond AOb zegt.

De koopkracht van leraren is sinds 1990 met negen procent gedaald. Dat cijfer bracht de Algemene Onderwijsbond (AOb) gisteren naar buiten ter gelegenheid van zijn algemene ledenvergadering. Maar de gegevens waarop de bond zich baseert, zijn niet onomstreden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om niet meer dan drie procent.

Volgens de AOb zijn de salarissen in het onderwijs sinds begin jaren negentig weliswaar flink gestegen. Maar de inflatie steeg sneller, waardoor de koopkracht van leraren al met al met negen procent daalde. Daarmee liepen zij achterstand op ten opzichte van werknemers in andere sectoren. Daar hield de stijging van de cao-lonen precies gelijke tred met de inflatie en bleef de koopkracht dus gelijk. Cao-lonen in het bedrijfsleven stegen nog harder, met een koopkrachtstijging van drie procent als gevolg.

De cijfers die de AOb presenteerde, zijn afkomstig van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO), waarin werkgevers en werknemers samenwerken. Volgens AOb-voorzitter Walter Dresscher bewijzen ze dat vooral de kabinetten-Balkenende hebben beknibbeld op de onderwijssalarissen. Het is geen wonder dat te weinig mensen ervoor kiezen leraar te worden, zegt hij. „Ze kunnen heel goed rekenen.”

De cijfers van het CBS geven echter een ander beeld. De koopkracht van leraren blijft niet negen, maar slechts drie procent achter bij die van de Nederlandse beroepsbevolking als geheel. Ook bestrijdt het CBS de stelling dat vooral de kabinetten-Balkenende daarvoor verantwoordelijk zijn. Leraren hebben hun achterstand grotendeels opgelopen in de jaren negentig, vóórdat het eerste kabinet-Balkenende aantrad.

Het verschil tussen de cijfers van het CBS en die van het SBO zit vooral in de zogeheten bijzondere beloningen, zoals eindejaarsuitkeringen. Het CBS heeft die wel meegerekend, het SBO niet. „In het onderwijs zijn dat soort uitkeringen waarschijnlijk sterker gestegen dan elders”, veronderstelt een woordvoerder van het CBS.

Onderwijsminister Plasterk, die gisteren de ledenvergadering van de AOb toesprak, liet zich niet uit over de door de AOb bepleite salarisverhoging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden