Onenigheid over garage-onderzoek ANWB

(Novum) - De ANWB en de Bovag liggen met elkaar in de clinch over een onderzoek naar de kwaliteit van een grote onderhoudsbeurt in garages. De ANWB herhaalt op dit moment het onderzoek dat eind 2004 al eens werd verricht. De bond van garagehouders was destijds met de uitvoering 'absoluut niet blij'. Ze wil dat het huidige onderzoek beter wordt uitgevoerd.

ANWB-woordvoerder Ad Vonk zegt dat de organisatie consumenten weerbaarder wil maken in gesprekken met dealers en garages. Van het onderzoek zou een preventieve werking uitgaan en 'ook voor de bedrijven is het een kwaliteitsmeting'. "Als de Bovag zoveel kritiek heeft en vindt dat er andere onderzoeksmethodes moeten worden gebruikt, moet je samenwerken. Zo'n kwaliteitsmeting kun je best gezamenlijk doen", stelt Vonk.

De ANWB ontdekte vorige keer dat reparaties op nota's werden opgevoerd die niet waren verricht. En ze kreeg de indruk dat onderdelen in rekening waren gebracht zonder dat ze geleverd waren. Ook werd er mogelijk bij reparaties te snel ingegrepen. Mensen moeten volgens Vonk uitleg en verantwoording vragen aan garages en dealers. "Er zijn er een paar die je gewoon in de gaten moet houden."

Bovag-woordvoerder Rob Boon was absoluut niet tevreden met het vorige onderzoek. De conclusies werden gepubliceerd, maar het volledige onderzoek was volgens Bovag niet beschikbaar. "Onze branche wordt op zo'n manier door het slijk gehaald. Daar werken we niet aan mee." Volgens een aantal van de betrokken garagehouders waren de conclusies van het onderzoek niet valide. De ANWB zou dit naderhand 'een beetje' hebben rechtgezet.

Tot een samenwerking voor het huidige onderzoek kwamen de betrokken partijen niet. De Bovag wilde wel, zegt woordvoerder Boon. "Het is heel goed dat er onafhankelijk onderzoek plaatsvindt." Maar het onderzoek zou al te lang 'op de rit' staan. "Nu hoop ik dat de ANWB het nieuwe onderzoek beter doet en zorgvuldiger uitvoert."

Het ANWB-onderzoek geschiedt onder 100 tot 120 garages, dealers en onderhoudsbedrijven, zegt woordvoerder Vonk. De resultaten worden volgend jaar oktober gepubliceerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden