Onenigheid over aard herdenking Faro-ramp

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Over de herdenking van de vliegramp bij Faro op 21 december is onenigheid ontstaan tussen de Anthony Ruysstichting, waarin 150 overledenen en nabestaanden zijn verenigd, en Martinair.

De stichting organiseert ter nagedachtenis van de 56 mensen die bij de ramp zijn omgekomen op 21 december 's middags in de Basiliek van Sint Jan in Laren een herdenking in de vorm van een stille wake. De reisorganisatie NBBS heeft daarvoor een bedrag van 10 000 gulden beschikbaar gesteld.

Eerder was aan Martinair een financiele bijdrage gevraagd, maar de luchtvaartmaatschappij is daarop niet ingegaan omdat zij een ander idee heeft om stil te staan bij de ramp. Alle betrokkenen worden op 21 december apart benaderd. De woordvoerder van Martinair wil niet zeggen op welke manier, omdat de maatschappij vaker klachten heeft gehad van slachtoffers en nabestaanden dat ze informatie uit de krant moesten krijgen.

Verder betwijfelt Martinair of een dergelijke herdenking wel de passende wijze is voor een positieve leedverwerking. “Het zou averechts kunnen werken, zodat mensen weer extra emotioneel worden.” Martinair heeft de indruk dat niet alle slachtoffers en nabestaanden zo'n herdenking willen.

Volgens voorzitter R. Sotemann van de Anthony Ruysstichting is de bijeenkomst in Laren bedoeld voor iedereen die direct of indirect bij de ramp betrokken was: nabestaanden, passagiers, bemanning, directie en personeel van Martinair, hulpverleners en reisorganisaties. Er worden geen toespraken gehouden. Rond het altaar zullen 56 kaarsen branden. Voor medische en psychische opvang wordt gezorgd.

Zaterdag 18 december zal er een besloten herdenkingsbijeenkomst zijn van slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners van het eerste uur. Ook het cabinepersoneel van het toestel is hiervoor uitgenodigd.

Intussen is bij Martinair woede ontstaan, nu gebleken is dat op de luchthaven van Faro nog veel persoonlijke bezittingen van slachtoffers en overlevenden liggen. Volgens directeur C. Salgado verloopt het opruimen langzaam, omdat er alleen kan worden gewerkt, als er niet gevlogen wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden